x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/INFO - 29 septembrie 2004

EXTERNE/INFO - 29 septembrie 2004

29 Sep 2004   •   00:00
JAF. Cunoscutul muzeu parizian Luvru a fost scena unui furt cum rar s-a mai vazut. Doua diamante in valoare totala de 11,5 milioane de euro au fost sustrase in plina zi chiar de sub nasul paznicilor, de la expozitia bienala a bijutierilor si anticarilor, cu putin timp inaintea vizitei sotiei premierului francez, Jean-Pierre Raffarin. Politia franceza, uimita de indrazneala hotilor, nu are deocamdata nici o pista, dar banuieste ca ar fi vorba despre patru sau sase persoane de origine slava. (Ana Ilie)

INTERDICTIE. Uniunea Europeana si Statele Unite au interzis intrarea pe teritoriiile lor a patru demnitari belarusi. Masura, asteptata de cateva luni, este un efect al lipsei de preocupare dovedita de puterea din Belarus fata de disparitia a trei opozanti si a unui jurnalist, in perioada 1999-2000. Vizati de interdictie sunt ministrul de Interne, ministrul Sportului, procurorul general si un colonel din cadrul fortelor speciale. (Irina Cristea)

REVENIRE. Gruparea separatista basca ETA a anuntat ca isi va relua campania pentru autonomia regiunii din nordul Spaniei, transmite BBC. Trei militanti ai gruparii, purtand masti de culoare neagra, au facut anuntul intr-o inregistrare video remisa unui cotidian basc. Ei au avertizat ca ETA "va raspunde celor care incearca sa foloseasca impotriva sa forta". Gruparea s-a plasat intr-un con de umbra dupa atentatele din 11 martie de la Madrid. (Irina Cristea)

OSTATICE ELIBERATE. Cele doua italience capturate in Irak la 7 septembrie au fost ieri eliberate. Potrivit presei italiene, rapitorii celor doua fete, ambele in varsta de 29 de ani, au cerut un milion de dolari rascumparare, dupa ce un site islamist a anuntat la inceputul saptamanii ca italiencele au fost ucise. Presa araba sustine ca Italia le-a platit o parte din bani rebelilor irakieni. (Anca Aldea)

NATO SI BISTROE. Alianta Nord-Atlantica doreste ca Ucraina si Romania sa se inteleaga la nivel bilateral in privinta cazului Bistroe. Purtatorul de cuvant al organizatiei, James Appathurai, a declarat ieri ca problema a fost discutata in cadrul NATO, transmite Rompres, dar ca ea tine de relatia dintre doua state vecine si este mai mult de natura ecologica decat o problema de securitate, care ar intra in atributiile Aliantei. (Lavinia Tudoran)

NEGOCIERI CU SPANIA. Romanii care se duc la munca in Spania ar putea lucra pe baza de contracte pe perioade determinate si pe baza de vize de munca obligatorii, ca in prezent. Ministerul de Externe (MAE) negociaza in acest sens cu Ambasada Spaniei la Bucuresti, pentru a se obtine acordul autoritatilor de la Madrid. Tot in urma interventiei MAE, Ambasada Spaniei a marit numarul functionarilor de la sectia consulara, ceea ce a dus la cresterea la cateva sute a numarului de cereri de vize care sunt preluate si procesate zilnic. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe