x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Info

EXTERNE/Info

28 Feb 2005   •   00:00

1 MARTIE 2005
IRAK. Un atentat cu masina capcana comis de un kamikatze la Hilla, la sud de Bagdad, a facut cel putin 110 morti si 133 de raniti. Mainile teroristului au fost gasite pe volanul masinii care a explodat si in care se afla un exemplar ars de Coran. Este cel mai sangeros atentat de anul acesta.

SUVERAN. Papa Ioan Paul al II-lea isi revine in urma traheotomiei suferite in Spitalul Gemelli din Roma. Ministrul Sanatatii de la Vatican a declarat ca Ioan Paul al II-lea va putea conduce in continuare Biserica, dar nu va parasi spitalul prea curand. "Cuvantul demisie nu face parte din vocabularul Papei", a conchis prelatul catolic. Desi semnalele recente privind starea sanatatii Suveranului Pontif par incurajatoare, dezbaterile privindu-l pe eventualul succesor al lui Ioan Paul al II-lea sunt mai aprinse ca oricand.

TENSIUNE. Cel putin 80.000 de libanezi s-au adunat in Piata Martirilor din Beirut pentru a protesta fata de ocupatia siriana, in timp ce Parlamentul, reunit in sesiune extraordinara, discuta motiunea opozitiei impotriva Executivului prosirian. Ministrul libanez de externe, Mahmud Hammud, a declarat, dupa o intrevedere cu emisarul american David Satterfield, ca o viitoare redesfasurare a armatei siriene ar echivala cu retragerea. (Radu Croitoru)

DEZBATERE. Raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici, va lua parte la o dezbatere ce are loc azi la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Relatiile Romania - Uniunea Europeana sau ultimul raport despre Romania al Parlamentului European vor fi cateva din temele discutiei la care vor mai lua parte ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, negociatorul-sef al Romaniei in relatia cu UE, Leonard Orban, si redactorul-sef al postului de radio Delta RFI, Luca Niculescu. Dezbaterea este organizata de Fundatia Ithaka.

DEMISIE. Premierul libian prosirian, Omar Karam..., a demisionat. Anuntul facut in plenul Parlamentului de la Beirut a fost urmat de un lung sir de aplauze ale Opozitiei care acuza puterea ca se face vinovata de asasinarea fostului prim-ministru, Rafik Hariri. Aproximativ 60.000 de libanezi s-au adunat ieri in Capitala, unde au scandat lozinci antiguvernamentale si au cerut plecarea celor 14.000 de soldati sirieni din tara.

×
Subiecte în articol: externe