x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/INFO

EXTERNE/INFO

20 Feb 2005   •   00:00

21 februarie 2005
ISTORIE. Dupa 37 de ani de ocupatie, Guvernul israelian a aprobat planul premierului Ariel Sharon privind retragerea totala din Fasia Gaza si partial din Cisiordania. Decizia, care a fost adoptata cu 17 voturi pentru si doar 5 impotriva, va fi aplicata incepand din luna iulie. "Evacuarea asezarilor este o masura dificila atat pentru locuitorii din aceste localitati, pentru cetatenii israelieni, cat si pentru mine", a declarat Sharon. Ministrul Apararii, Shaul Mofaz, a declarat ca se intra intr-o noua era, care va marca schimbari atat in interiorul, cat si in exteriorul statului. Armata israeliana va trebui sa se adapteze la noua realitate, motiv pentru care va fi numit un nou sef al Statului Major, a mai spus Mofaz, care a estimat ca evacuarea din Fasia Gaza va dura aproximativ sapte saptamani, iar din nordul Cisiordaniei, doar o saptamana. Potrivit ministrului Apararii, Armata a fost pregatita pentru a garanta o retragere pasnica.

PREMISE. Asasinul fostului premier libanez, Rafik Hariri, a fost recrutat din randurile organizatiilor islamiste siriene care comit atacuri impotriva coalitiei din Irak, a declarat un procuror militar de la Beirut. Anchetatorii considera ca atacul seamana foarte mult cu actele teroriste comise in Irak si in alte parti ale lumii de reteaua Al-Qaeda.

INCORDARE. Arabia Saudita si-a rechemat pentru consultari ambasadorul de la Budapesta, in urma declaratiilor premierului maghiar, Ferenc Gyurcsany, care i-a comparat pe fotbalistii sauditi cu "teroristi arabi". Dupa ce si-a felicitat echipa nationala de fotbal ca i-a invins pe "teroristii arabi", Gyurcsany si-a prezentat scuze publice prin diplomatii maghiari.

SEISM. Un puternic cutremur de 6,9 grade pe scara Richter s-a produs, sambata, pe insula indoneziana Sulawesi si alte doua seisme de 5,9 si 4,8 grade au zguduit Taiwanul. Desi au fost de intensitate mica, cele doua ultime cutremure au creat panica in randurile populatiei.

NUNTA LA HOTEL. Mostenitorul tronului Marii Britanii, printul Charles, si iubita sa, Camilla Parker Bowles, au anuntat ca nu se vor mai casatori la Castelul Windsor, asa cum era programat initial, si ca au ales ca locatie pentru marele eveniment din 8 aprilie luxosul Hotel Guildhall din Windsor. Comunicatul oficial nu ofera detalii despre schimbare, dar precizeaza ca mirii isi doresc sa fie vazuti de cat mai multi britanici.

PREMIERA. Fostul presedinte al SUA, Jimmy Carter, a urcat pe cel mai mare si mai dotat submarin american construit vreodata. Submarinul USS Jimmy Carter a costat nu mai putin de 3,2 miliarde de dolari.

ISTORIE. Tatal liderului conservatorilor britanici nu a fost primit in Marea Britanie in 1937, atunci cand a dorit sa imigreze. Potrivit unor rapoarte date publicitatii si citate de presa britanica, tatalui lui Michael Howard i-a fost refuzata debarcarea in Anglia atunci cand a incercat sa coboare de pe un vapor care venea din Belgia.

DEZVALUIRE. Tatal liderului conservatorilor britanici nu a fost primit in Marea Britanie in 1937, atunci cand a dorit sa imigreze. Potrivit unor rapoarte date publicitatii si citate de presa britanica, tatalui lui Michael Howard i-a fost refuzata debarcarea in Anglia atunci cand a incercat sa coboare de pe un vapor care venea din Belgia.

Grupaj realizat de Radu Croitoru
×
Subiecte în articol: externe