x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei

EXTERNE/Stirile zilei

17 Noi 2004   •   00:00

17 NOIEMBRIE 2004

Scandal - Prizonier ucis la Fallujah

Un militar american este anchetat pentru crime de razboi dupa ce a fost filmat impuscand un prizonier irakian ranit. Scena, difuzata de postul american de televiziune NBC, a avut loc intr-o moschee din Fallujah, bastionul rebelilor irakieni. Mai multi irakieni raniti sau morti zac pe jos, iar pe banda se aud clar cuvintele unui militar american, caruia i se pare ca unul dintre irakieni se preface ca e mort. "Nenorocitul face pe mortul", spune soldatul, dupa care se aude un foc de arma si o alta voce, spunand: "Acum chiar e mort". (Irina Cristea)

Urma conturilor - Arafat avea bani si in Bulgaria

Defunctul lider palestinian Yasser Arafat detinea un pachet de actiuni destul de semnificativ la o banca bulgara privatizata in 1996, transmite site-ul Novinite, care citeaza presa araba. Dezvaluirea are loc in contextul in care Autoritatea Palestiniana a apelat la o firma de investigatii specializata in tranzactii financiare pentru a da de urma banilor lui Arafat. Reprezentantii firmei americane Scots-Morseby vor incerca sa urmareasca sinuoasele traiectorii ale fondurilor, atat sub forma de bani lichizi, cat si de investitii imobiliare. (Irina Cristea)

Ucraina - Candidatii s-au certat la tv

Cei doi candidati care se infrunta, duminica aceasta, in turul doi al alegerilor prezidentiale din Ucraina, liberalul Viktor Iuscenko si prorusul Viktor Ianucovici, au schimbat cuvinte grele intr-o rara dezbatere televizata, acuzandu-se reciproc de coruptie. Premierul Ianucovici, sustinut de presedintele Leonid Kucima, dar si de Vladimir Putin, a declarat ca va spune "adevarul" despre ceea ce a numit "vechile autoritati si politicienii faliti" care "se lupta din nou pentru putere". La randul sau, Iuscenko a apreciat ca votantii au de ales intre "a trai dupa legi criminale sau asa cum o fac oamenii cinstiti". (Ana Ilie)

ONU - Rezolutie contra Coastei de Fildes

Romania a coinitiat o rezolutie a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) care atrage sanctiuni impotriva Coastei de Fildes. Rezolutia prevede embargou imediat asupra tranzactiilor cu armament ale acestei tari. Documentul a fost aprobat in unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de securitate. In confruntarile interne din Coasta de Fildes au fost raniti mai multi cetateni straini, printre care si o romanca. (Irina Cristea)

Asasinata

Insurgentii irakieni care au rapit-o pe Margaret Hassan, o britanica de origine irakiana, angajata la o organizatie umanitara, au trimis televiziunii qatariote Al-Jazeera o inregistrare video in care femeia este decapitata. Desi autenticitatea casetei nu a fost confirmata si continutul ei nu a fost dat publicitatii pana aseara, familia victimei a declarat ca Margaret "este, probabil, moarta". Luata ostatica la 19 octombrie in Bagdad, femeia in varsta de 59 de ani conducea filiala australiana a organizatiei umanitare CARE in Irak, tara in care a trait timp de 30 de ani. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe