x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei

EXTERNE/Stirile zilei

30 Oct 2004   •   00:00

30 OCTOMBRIE 2004

Afganistan - Rol sporit pentru militarii bulgari

Bulgaria isi va spori efectivele militare din Afganistan, unde asigura mentinerea pacii sub autoritatea NATO. Una dintre viitoarele sarcini ale militarilor bulgari va fi asigurarea securitatii aeroportului din Kabul, in perioada iunie-septembrie 2006, a anuntat vicepremierul Plamen Panaiotov, in urma unei discutii cu secretarul general adjunct al NATO, Alessandro Minuto. In prezent, in regiunea Capitalei afgane se afla o unitate de 49 de oameni, plus 17 instructori. (Irina Cristea)

Cercetare - Peste 100.000 de civili irakieni au murit in razboi

Aproximativ 100.000 de civili irakieni, majoritatea femei si copii, si-au pierdut viata in incidente violente, dupa interventia americana in Irak, relateaza AFP. "Pe baza unei estimari prudente, evaluam la circa 100.000 numarul deceselor constatate dupa invazia din Irak din 2003, comparativ cu media perioadei anterioare. In cea mai mare parte, violenta este cea ce a cauzat aceste decese suplimentare, iar atacurile aeriene ale fortelor coalitiei au provocat majoritatea deceselor violente", apreciaza coordonatorul studiului, doctorul Les Roberts, de la spitalul John Hopkins din Baltimore, SUA. (Irina Cristea)

ONU - Inca un scandal pentru Annan

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Kofi Annan, se confrunta cu un nou scandal. El este banuit ca l-ar fi scos basma curata pe un responsabil al organizatiei, pe care o comisie interna de ancheta l-a gasit vinovat de hartuire sexuala. O subalterna l-a acuzat pe Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, Ruud Lubbers, de hartuire sexuala, iar comisia de ancheta i-a dat castig de cauza femeii. Annan a consultat insa mai multi avocati, care au conchis ca dosarul Lubbers "nu avea fundament juridic". (Irina Cristea)

La aniversare - Smirnov, felicitat de Putin

Felicitari de la presedintele Ucrainei, Leonid Kucima, si premierul Viktor Ianukovici, de la liderul rus, Vladimir Putin. Asta a primit la sfarsitul saptamanii trecute, de ziua sa, liderul autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov. Felicitarile din partea Moscovei si a Kievului i-au fost inmanate de catre diplomati si parlamentari rusi si ucraineni. Potrivit publicatiei Flux, Smirnov a primit cadouri si urari calduroase si de la primarul Chisinaului, Serafim Urechean, despre care se spune ca ar fi preferat de Moscova la sefia Moldovei. (Lavinia Tudoran)
×
Subiecte în articol: externe