x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrema-dreaptă franceză acuză Guvernul că “truchează voturile francezilor”, la europarlamentare

Extrema-dreaptă franceză acuză Guvernul că “truchează voturile francezilor”, la europarlamentare

25 Mai 2014   •   16:58
Extrema-dreaptă franceză acuză Guvernul că “truchează voturile francezilor”, la europarlamentare

Frontul Naţional (FN) a denunţat duminică “foarte numeroase disfuncţii” în desfăşurarea alegerilor europene în Franţa şi a acuzat Guvernul de a fi “trucat prin cele mai odioase mijloace votul francezilor”, potrivit AFP.

“Ministerul de Interne a ales să împiedice victoria Frontului Naţional interzicându-i pur şi simplu să concureze în anumite locuri din teritoriu”, scrie FN într-un comunicat, citat de Huffingtonpost France.

Partidul lui Marine Le Pen denunţă mai ales “absenţa buletinelor de vot ale Frontului Naţional” sau “prezenţa unor buletine de vot FN care nu corespund circumscripţiei electorale a biroului în cauză”, în mai multe departamente.

“Această manipulare la scară industrială a votului francezilor trebuie să fie imediat întreruptă”, iar prefecţii trebuie să acţioneze “pentru a aduce în toate comunele Franţei buletinele de vot ale Frontului Naţional”, adaugă FN.

Partidul afirmă că va cere la sfârşitul scrutinului “să se facă lumină asupra manipulărilor la care a recurs puterea”.

Frontul Naţional se situează în frunte, alături de partidul de dreapta UMP, în sondajele de opinie referitoare la alegerile europene.

În Franţa, nivelul de absenteism la alegerile de duminică pentru Parlamentul European riscă să depăşească nivelul de 60%, situaţie nemaiîntâlnită în cazul unui scrutin organizat în această ţară, informează ediţia on-line a publicaţiei Le Parisien.

La alegerile pentru Parlamentul European, care au început joi în Olanda şi Marea Britanie şi care se încheie duminică în 21 de ţări, între care şi Franţa, se aşteaptă o participare mare a susţinătorilor formaţiunilor eurofobe şi un nivel ridicat de absenteism.

Potrivit sondajelor, cele două principale partide, Partidul Popular European (PPE, conservatori) şi Partidul Socialist European (PES) ar urma să obţină rezultate apropiate.
În Franţa, circa 46 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a desemna cei 74 de deputaţi francezi din Parlamentul European, din totalul de 751 de membri, aleşi de cei aproximativ 400 de milioane de cetăţeni din cele 28 de ţări ale UE.

Rezultatul partidului francez de extremă-dreapta Frontul Naţional (FN) este urmărit cu atenţie, în condiţiile în care toate sondajele îl dau câştigător în alegeri. După înfrângerea în alegerile municipale, Partidul Socialist (PS) speră să-şi limiteze pierderile şi să nu egaleze cel mai slab rezultat al său obţinut la alegerile europene - 14,5% în 1994. (I.D)

×