x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fabius: Aliaţii trebuie să facă în egală măsură sacrificii privind sancţiunile contra Rusiei

Fabius: Aliaţii trebuie să facă în egală măsură sacrificii privind sancţiunile contra Rusiei

de Agerpres    |    13 Mai 2014   •   18:24
Fabius: Aliaţii trebuie să facă în egală măsură sacrificii privind sancţiunile contra Rusiei

Ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, a declarat că şi alte ţări trebuie să îşi asume sarcina impunerii de sancţiuni contra Rusiei, iar orice alte măsuri ar trebui să includă şi sectoarele energetic şi financiar, precum şi pe cel al apărării, transmite Reuters.

Într-un interviu pentru postul CNN, Laurent Fabius a declarat că Franţa încă nu a luat o decizie privind reanalizarea vânzării navelor Mistral către Rusia. Contractul fusese convenit înaintea declanşării crizei din Ucraina.

SUA au exercitat presiuni asupra Franţei, Germaniei şi Marii Britanii pentru a adopta poziţii mai dure la adresa Rusiei, ca represalii la decizia Moscovei de anexare a Crimeii şi pentru a descuraja Kremlinul să intervină în estul Ucrainei.

Întrebat dacă Franţa se află la acelaşi nivel cu SUA în ceea ce priveşte sancţiunile, şeful diplomaţiei franceze a apreciat că 'fiecare face aceleaşi sacrificii', subliniind faptul că 'este vorba de sancţiuni la adresa Rusiei şi acest lucru nu trebuie uitat''.

Surse diplomatice franceze au precizat luni că Parisul va continua contractul de vânzare a navelor Mistral către Rusia, motivând că o anulare a înţelegerii ar aduce mai multe prejudicii Franţei decât Rusiei.

"Avem o lege care spune că atunci când există un contract el trebuie pus în aplicare", a explicat Laurent Fabius, adăugând "că o decizie va fi luată în octombrie, însă dacă vom adopta noi sancţiuni, acestea trebuie să se aplice şi sectoarelor energetic, financiar şi al apărării".

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a declarat joi că a primit numeroase semnale de la congresmeni americani care au cerut ca Franţa să transmită un mesaj puternic Rusiei în ceea ce priveşte afacerea Mistral. Primul portavion - Vladivostok - ar urma să fie livrat Rusiei în ultimul trimestru al acestui an. 

×
Subiecte în articol: laurent fabius sanctiuni rusia