x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fanii Dacia, "integraţi" în comunitatea romilor

Fanii Dacia, "integraţi" în comunitatea romilor

de Carmen Plesa    |    28 Sep 2010   •   00:00

Nu mai puţin de 7.500 de fani ai Dacia s-au adunat săptămâna trecută în Franţa, la Mousseaux sur Seine şi Cublize, pentru a sărbători automobilul românesc. Prilej pentru un caricaturist francez să bage Dacia în "ţigănie".



Evenimentul "Grand Pique-Nique Dacia" a reunit aproape 2.000 de autovehicule ale mărcii, iar participanţii s-au aşezat în aşa fel încât să formeze o imagine-suvenir care, văzută din aer, forma laitmotivul adunării: "J'aime ma Dacia" ("Îmi iubesc Dacia" la Mousseaux) şi "Dacia 2010" (la Cublize).
"Există o nouă mişcare sociologică, Atitudinea Dacia (...). Există o adevărată mândrie Dacia, iar succesul picnicului demonstrează foarte bine ataşamentul clienţilor noştri faţă de marcă", a declarat Bernard Cambier, directorul comercial pe Franţa pentru Dacia.

Pentru Le Placide, evenimentul a fost însă un prilej de a-i include pe fanii Dacia în comunitatea... romilor!
Într-o caricatură publicată la 24 septembrie, mai mulţi poliţişti, unii cu bâte, târăsc mai multe persoane pe care le scot dintr-o zonă marcată de un afiş cu Dacia şi le duc către o dubă.
"Afară cu romii", spune unul dintre poliţiştii din caricatură, iar bărbatul pe care-l bagă în dubă răspunde: "Nu suntem romi, doar facem parte din comunitatea Dacia".

Mâine însă, francezilor nu le va arde cu siguranţă de glume, pentru că Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, va prezenta un raport despre situaţia din Hexagon, iar Comisia Europeană va trebui să decidă ce măsuri trebuie luate. Două proceduri de infringement ar putea fi deschise de CE. Prima se referă atât la Hexagon, cât şi la alte 15 sau 16 ţări din UE, care aplică în mod incorect legislaţia din 2004 privind libera circulaţie.

Cea de-a doua obiecţie formulată de Viviane Reding e mai delicată, comentează Le Parisien. Comisarul sprijină şi deschiderea unei alte proceduri de încălcare a tratatelor, de data aceasta vizând exclusiv Franţa, pentru aplicarea discriminatorie a legislaţiei privind libera circulaţie, în cazul expulzării romilor.

×
Subiecte în articol: externe