x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fasia recastigata

Fasia recastigata

de Irina Cristea    |    13 Sep 2005   •   00:00
Fasia recastigata

In fostele colonii israeliene din Fasia Gaza flutura, de ieri, drapelul palestinian. Trupele israeliene s-au retras pana la ultimul soldat, lasand zona in responsabilitatea Autoritatii Palestiniene.

Mii de manifestanti au insotit fortele palestiniene care au intrat, in dimineata de luni, in fostele colonii din Fasia Gaza, proaspat parasite de militarii israelieni. Palestinienii au reusit sa patrunda in fostele colonii in ciuda cordoanelor de securitate impuse de propria Politie, dand apa la moara speculatiilor potrivit carora Autoritatea Palestiniana nu va putea mentine ordinea in Fasia Gaza, in ciuda celor 7.000 de membri ai fortelor de ordine care vor fi mobilizati in coloniile evacuate. Drapelul palestinian a fost ridicat pe fostul cartier general al Armatei israeliene de la Neve Dekalim, cea mai mare dintre implantarile din Fasie si fosta "capitala" a acestora. "Aceasta este o zi de sarbatoare cum poporul palestinian nu a mai cunoscut de un secol", a declarat presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, in Gaza. El a calificat retragerea israeliana drept un "pas important" si "istoric" si a afirmat ca problema punctelor de trecere dintre teritoriul palestinian si Egipt trebuie reglementata, "astfel incat Fasia Gaza sa nu se transforme intr-o mare inchisoare".

SINAGOGILE, SACRIFICATE. Bucuria palestinienilor a concretizat insa temerile cele mai negre ale autoritatilor israeliene. Sinagogile pe care Israelul le-a lasat in urma intacte au fost deja atacate de multimea care se inghesuie sa sparga ferestrele si sa incendieze locasurile de cult pe care palestinienii le privesc drept simboluri ale ocupatiei. Practic, eforturile Israelului pentru ca sinagogile sa nu fie desacralizate nu au nici o sansa sa dea roade, chiar daca ministrul de Externe a apelat, in acest scop, pana si la presedintele Organizatiei Natiunilor Unite, Koffi Anan. VIGILENTA SPORITA. Israelul a avertizat ca retragerea din Fasia Gaza va insemna o vigilenta sporita fata de potentiale activitati teroriste. Ministrul Apararii, Shaul Mofaz, a avertizat ca Armata israeliana va da dovada de "toleranta zero fata de terorism" si ca va reactiona in cazul unor atacuri de orice gen, lansate de pe teritoriul Fasiei Gaza impotriva civililor israelieni. "De acum inainte demonstram toleranta zero fata de orice forma de terorism, iar Armata este pregatita sa actioneze in toate modurile posibile", a declarat Mofaz. El nu a dat detalii referitor la natura si intensitatea represaliilor care ar urma unor tiruri de racheta sau atacuri cu obuze de mortiera.

×
Subiecte în articol: externe gaza fasia gaza fasia