x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FBI a declasificat un document privind atentatele din 11 septembrie 2001

FBI a declasificat un document privind atentatele din 11 septembrie 2001

12 Sep 2021   •   20:30
FBI a declasificat un document privind atentatele din 11 septembrie 2001

Primul document despre investigarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA a fost dezvăluit de FBI, după un ordin executiv al președintelui Joe Biden. Acesta mai conține și detalii privind sprijinul acordat atacatorilor de Arabia Saudită, scrie Reuters.

Declasificarea acestor informații vine ca urmare a atitudinii familiilor victimelor care i-au cerut șefului statului să nu participe la comemorarea a 20 de ani de la atentate dacă nu dezvăluie implicarea autorităților saudite în atacuri. 

Documentul conține 16 pagini, unele informații nefiind făcute publice, și conține contacte realizate între atacatorii care au deturnat avioanele şi complici saudiţi. Încă nu sunt prezentate dovezi clare privind implicarea guvernului saudit. 

Ambasada Arabiei Saudite la Washington a transmis, pe 8 septembrie, că a fost mereu transparentă cu privire la atacurile d iin 11 septembrie și a salutat publicarea acestor informații. 

Însă 15 din cei 19 atacatori erau saudiți. O comisiei a administrației americane nu a găsit dovezi că această țară a finanțat direct Al-Qaida.

Rudele a 2.50o de victime ale atentatelor și circa 20.000 de persoane care au fost rănite, precum și companii au acționat în instanță Arabia Saudită pentru despăgubiri de miliarde de dolari. 

 

×
Subiecte în articol: fbi 11 septembrie arabia saudita