x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Febra" portocalie s-a extins in Moldova

"Febra" portocalie s-a extins in Moldova

19 Dec 2004   •   00:00

EXTERNE
Opozitia moldoveana a decis sa adopte culoarea portocalie ca simbol electoral pentru alegerile din primavara lui 2005, inspirandu-se atat din evenimentele recente din Ucraina, cat si din Romania.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

DECIS. Liderul Opozitiei moldovene, Iurie Rosca, se declara un fan al schimbarii
Biroul permanent al principalei formatiuni politice de opozitie din Republica Moldova, Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), a preluat culoarea portocalie ca simbol electoral in alegerile din primavara anului 2005.

SI LA EI. In hotararea Biroului permanent al PPCD se arata ca "culoarea portocalie a devenit in spatiul regiunii noastre simbolul innoirilor benefice. Dupa Romania si Ucraina, Republica Moldova este tara care trebuie sa resimta impactul puternic al schimbarii benefice care vine sub semnul culorii orange". Liderul PPCD, Iurie Rosca, a explicat pentru Jurnalul National care au fost motivele ce au stat in spatele acestei decizii: "Am vazut efectul cromatic extraordinar pe care l-a avut si-l mai are aceasta culoare la colegii nostri din Ucraina si, in semn de solidaritate, mai multi dintre noi am preluat aceasta culoare... In plus, campania electorala din Romania a mers si ea sub semnul schimbarii".

AVERTISMENT. Totodata, liderul PPCD l-a avertizat pe presedintele comunist Voronin ca se va confrunta cu un scenariu georgiano-ucrainean in cazul in care va incerca sa fraudeze alegerile parlamentare de anul viitor. "Este foarte posibil ca ne vom vedea nevoiti sa recurgem la manifestatii ample de strada pentru a contesta eventualele fraude electorale pe care le pune la cale actuala putere", a declarat Rosca, amintind ca scenariul ucrainean sau georgian nu se va repeta daca "Vladimir Voronin va putea fi determinat sa renunte la maniera dictatoriala de a exercita puterea si daca va asigura o campanie electorala transparenta, echilibrata, democratica si corecta".

SOLIDAR

"Am vazut efectul cromatic extraordinar pe care l-a avut si-l mai are aceasta culoare la colegii nostri din Ucraina si, in semn de solidaritate, mai multi dintre noi am preluat aceasta culoare" - Iurie Rosca, liderul PPCD

VIITOR

"Este foarte posibil ca ne vom vedea nevoiti sa recurgem la manifestatii ample de strada pentru a contesta eventualele fraude electorale pe care le pune la cale actuala putere" - Iurie Rosca, liderul PPCD

×
Subiecte în articol: externe