x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Femeile din CE îi cer lui Juncker să numească "cel puţin zece femei" comisar european

Femeile din CE îi cer lui Juncker să numească "cel puţin zece femei" comisar european

de Agerpres    |    10 Iul 2014   •   16:41
Femeile din CE îi cer lui Juncker să numească "cel puţin zece femei" comisar european

Femeile cu funcţia de comisar european aflate la sfârşit de mandat i-au scris joi viitorului preşedinte al CE, Jean-Claude Juncker, pentru a-i cere să numească "cel puţin zece femei" în echipa sa de 28 de membri. În prezent, în Comisia Europeană (Barroso II) se află nouă femei cu funcţia de comisar european, informează AFP.

Femeile comisar european din CE actuală "sunt foarte îngrijorate de faptul că viitoarea Comisie ar putea număra un număr insuficient de femei", a declarat, joi, comisarul european pentru educaţie şi cultură, Androulla Vassilou. "Prin urmare, am decis să-i trimitem lui Jean-Claude Juncker o scrisoare semnată de toate femeile comisar european, pentru a-i cere să numească cel puţin zece femei drept comisari în viitoarea Comisie", a adăugat aceasta.

Totodată, ele au amintit că fosta echipă a CE număra nouă femei "în mare parte" pentru că preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, "a insistat" asupra acestui subiect punctual.

"Uniunea Europeană (UE) s-a angajat să facă progrese în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe. Aceasta presupune o creştere, nu o scădere a numărului de femei comisar european. Îndemnăm prin urmare statele membre să numească cel puţin zece femei comisar, cu sprijinul dumneavoastră", au subliniat actualele femei comisar european, adăugând că "trebuie mers înainte".

Fostul premier creştin-democrat al Luxemburgului urmează să fie votat marţi de Parlamentul European (PE) ca viitor preşedinte al Comisiei Europene, după ce a fost desemnat, la sfârşitul lui iunie, de şefii de state şi de guverne din UE. Parlamentul European va vota în octombrie componenţa CE.

Jean-Claude Juncker cere candidaturi feminine pentru a-şi constitui echipa, în special pentru a răspunde exigenţelor PE. În condiţiile intenţiilor afişate de guverne, Juncker este îngrijorat de posibilitatea de a se pomeni 'doar cu două sau trei femei' în echipa sa, au dezvăluit, la sfârşitul săptămânii trecute, surse din anturajul lui. 

×