x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fermierii polonezi vor relua blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi vor relua blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    03 Ian 2024   •   20:45
Fermierii polonezi vor relua blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina
Sursa foto: Hepta

Fermierii polonezi vor relua de joi blocarea punctului de trecere a frontierei Medyka cu Ucraina, au declarat liderii protestatarilor pentru agenția de presă de stat PAP, în timp ce premierul Donald Tusk a încercat să dezamorseze disputa, notează Reuters.

Fermierii polonezi își suspendaseră protestul, care urmărește să asigure subvențiile guvernamentale pentru porumb și să împiedice creșterea taxelor, pe 24 decembrie. Pe de altă parte șoferii polonezi de camioane blochează punctele de trecere a frontierei cu Ucraina din noiembrie.

Un lider al mișcării de protest a fermierilor din Medyka, Roman Kondrow, a declarat pentru PAP că, deși ministrul Agriculturii, Czeslaw Siekierski, a furnizat o notă prin care le spunea fermierilor că cererile lor vor fi îndeplinite, premierul nu a semnat vreun act în acest sens.

„Nu am primit o confirmare scrisă că cererile noastre vor fi îndeplinite, așa încât continuăm protestul”, a spus el, adăugând că vor permite doar trecerea unui camion pe oră prin punctul de frontieră Medyka.

Pe de altă parte șoferii polonezi de camioane au continuat să blocheze mai multe puncte de trecere de la 6 noiembrie, făcând presiuni pentru ca Uniunea Europeană să restabilească sistemul de reciprocitate care obligă companiile ucrainene să obțină permise pentru a opera în blocul comunitar.

„Voi încerca să-i conving pe transportatori să nu folosească blocajele ca metodă de apărare a intereselor lor. Vom face totul pentru a le proteja eficient interesele”, a declarat premierul Donald Tusk.

(sursa: Mediafax)

×