x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Festival Kafka la Praga

Festival Kafka la Praga

02 Iun 2014   •   18:27
Festival Kafka la Praga

Praga, oraşul natal al lui Franz Kafka, marchează împlinirea a 90 de ani de la moartea scriitorului, printr-un şir de expoziţii, concerte şi reinterpretări ale operei sale, relatează EFE, precizând că manifestările omagiale se vor întinde pe parcursul mai multor săptămâni. 

Scriitorul Franz Kafka (Praga, 3 iulie 1883 - Klosterneuburg, Austria, 3 iunie 1924), autor al romanelor 'Castelul' şi Procesul', este unul dintre simbolurile Pragăi, chipul său fiind evocat de plăci comemorative şi monumente. Celebritatea sa serveşte şi drept atracţie turistică pentru capitala cehă..

Printre evenimentele organizate în memoria lui Kafka la acest început de vară se numără o adaptare după nuvela 'Metamorfoza realizată de Teatrul Svandovo. Compania Sektor pro hosty propune 'Franz kafKABARET', un spectacol interactiv în limba engleză. Inspiraţi din scrieri mai mult sau mai puţin cunoscute, precum şi din corespondenţa sa amoroasă, actorii Teatrului Sklep propun, la rândul lor, o nouă lectură a lui Kafka, de data aceasta plină de energie, departe de aerul scriitorului preocupat de problemele existenţiale ale umanităţii. 

Grupul rock Kafka Band va interpreta la Teatrul Archa banda sonoră compusă pentru filmul 'Procesul'.

Marca Franz Kafka este un magnet turistic, dovadă fiind şi muzeul monografic situat pe insula Kampa, inspirat de două iniţiative anterioare dedicate unor scriitori celebri, muzeul 'James Joyce Centre' din Dublin şi muzeul 'Casa Fernando Pessoa' din Lisabona. Muzeul Franz Kafka a devenit, de la inaugurarea sa în 2005, un punct de referinţă pentru cei însetaţi de cultură, iar cele 60.000 de vizite pe an sunt 'ceva neobişnuit pentru o expoziţie literară', după cum a declarat pentru EFE directoarea muzeului, Hana Lastovicková. 'Este o expoziţie totalmente internaţională, disponibilă în şapte limbi', a adăugat directoarea. Iniţiativa include şi o librărie, pe a cărei listă de vânzări se află, pe primul loc, 'Metamorfoza'. 

În Praga se pot vizita mai multe obiective legate de existenţa celebrului scriitor. El s-a născut în cartierul evreiesc din acest oraş, în care a urmat cursurile gimnaziale în Palatul Kinski şi unde a lucrat la o companie de asigurări. În Praga se poate vizita, de asemenea, şi mormântul lui Kafka, în Cimitirul evreiesc. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: kafka praga festival praga rock kafka