x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filipinezii cumpără cărți pentru a păstra adevărul despre regimul Marcos

Filipinezii cumpără cărți pentru a păstra adevărul despre regimul Marcos

18 Iul 2022   •   10:00
Filipinezii cumpără cărți pentru a păstra adevărul despre regimul Marcos
Sursa foto: Hepta

Filipinezii care locuiesc în străinătate se înghesuie să cumpere cărți despre dictatorul filipinez Ferdinand E. Marcos, nu doar pentru a citi despre istorie, ci și pentru a păstra adevărul despre perioada în care acesta a fost la putere, potrivit CNN.

Graba de a cumpăra cărți care documentează cei 21 de ani de conducere a lui Marcos vine în contextul în care fiul său, Ferdinand Marcos Jr. își preia funcția de președinte după o victorie electorală zdrobitoare în luna mai.

Marcos Jr. nu a recunoscut niciodată în mod public și nu și-a prezentat scuze pentru încălcările drepturilor omului și corupția care, potrivit istoricilor, au avut loc sub conducerea tatălui său. Și există temeri că, fiind la putere, va încerca să rescrie istoria.

Jurnalista Raissa Robles, autoarea cărții „Marcos Martial Law: Never Again", a declarat că după victoria lui Marcos Jr. a primit e-mailuri de la cititori din întreaga lume cu solicitări de a retipări cartea.

„Prețul cărții aproape că se dublase și totuși oamenii cumpărau cartea pe loturi. Nu cumpărau doar una sau două. Cumpărau câte cinci sau zece odată", a spus Robles.

Principalul motiv de îngrijorare a venit din partea președintelui însuși. În 2020, când Marcos Jr. se pregătea să candideze, acesta și-a exprimat clar dorința de a revizui manualele care documentau regimul corupt și brutal al tatălui său.

„Cerem acest lucru de ani de zile", a declarat Marco Jr. într-un discurs găzduit de Clubul Național de Presă, în timp ce i-a acuzat pe cei aflați la putere că „îi învață pe copii minciuni".

Grupurile pentru drepturile omului spun că în timpul regimului Marcos, din 1965 până în 1986, zeci de mii de persoane au fost încarcerate, torturate sau ucise pentru critici la adresa guvernului. Marcos Sr., care a murit în exil în 1989, și soția sa, Imelda, în vârstă de 93 de ani, au fost, de asemenea, găsiți vinovați de corupție pe scară largă, inclusiv de furtul a aproximativ 10 miliarde de dolari din banii publici.

Familia a negat în repetate rânduri că a folosit fonduri de stat în scopuri personale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Filipine