x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Financial Times: CE trebuie să găsească soluţii la problema romilor, nu să dea dovadă de isterie

Financial Times: CE trebuie să găsească soluţii la problema romilor, nu să dea dovadă de isterie

21 Sep 2010   •   00:00

Comparaţia comisarului european pentru Justiţie între expulzarea romilor din Franţa şi deportările naziste denotă o "isterie" care nu ajută această comunitate etnică, iar Comisia Europeană are datoria de a găsi soluţii, nu doar de a vorbi despre ele, informează Financial Times citat de Mediafax



"Singurul lucru care mă surprinde în legătură cu actuala dispută privind migraţia romilor din Europa Centrală către restul Uniunii Europene este de ce a durat atât de mult până să izbucnească, dar şi faptul că numărul (romilor) este atât de mic", apreciază editorialistul FT, Gideon Rachman. El aminteşte că România şi Bulgaria sunt state membre UE de aproape patru ani şi, "cu toată agitaţia actuală, se estimează numărul romilor imigranţi din Franţa la doar 15.000".

"Comparaţia (comisarului european pentru Justiţie, Viviane) Reding între hărţuirea actuală a romilor şi deportările naziste a fost una isterică", comentează jurnalistul, care admite că "primul instinct al Comisiei trebuie să fie acela de a apăra legislaţia europeană, libera circulaţie a persoanelor şi drepturile minorităţilor". Totuşi, Comisia ar trebui să aibă o a doua reacţie "mult mai chibzuită", în condiţiile în care preşedintele francez Nicolas Sarkozy este "un lider naţional ales în mod direct, mult mai familiarizat cu ceea ce îi afectează pe francezii obişnuiţi decât un comisar numit", continuă el.

Singura soluţie acceptabilă pe termen lung la problemele romilor din Europa trebuie să fie dată de locuri de muncă, educaţie şi pregătire profesională, consideră jurnalistul, care subliniază însă că îmbunătăţirea situaţiei romilor nu va fi un proces uşor şi nici ieftin. "Ca şi aborigenii australieni sau nativii americani din Statele Unite, romii din Europa Centrală sunt un grup care are greutăţi de integrare în societatea modernă", în principal din cauza unui "trecut de persecuţii", susţine editorialistul. El îl citează apoi pe un cunoscut al său din Franţa, care îşi punea întrebarea : "De ce să plătim preţul pentru ce au făcut românii şi bulgarii?".

"Comisia Europeană va crea o atitudine periculoasă de opoziţie dacă are doar intenţia de a le ţine lecţii francezilor despre responsabilităţile morale şi legale faţă de romi. Pe termen lung, dreptul atât de apreciat la libera circulaţie a persoanelor în interiorul UE ar putea fi pus în discuţie, în condiţiile în care multe state importante solicită din nou dreptul de a-şi controla graniţele şi de a se bucura de beneficiile cetăţeniei. Comisiei îi place să vorbească despre «soluţii europene». Acum trebuie să şi găsească o astfel de soluţie", conchide editorialistul.

×
Subiecte în articol: externe