x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda ia în calcul interzicerea cerşitului

Finlanda ia în calcul interzicerea cerşitului

06 Oct 2010   •   00:00

Un grup de lucru din cadrul Ministerului finlandez de Interne cere interzicerea cerşitului în locuri publice, prin modificarea legii privind ordinea publică, şi propâune ca organizarea acestei activităţi şi crearea de tabere ilegale să devină fapte penale, relatează postul YLE în pagina online.



În opinia grupului de lucru, interzicerea acestei activităţi are ca scop lupta împotriva cerşitului organizat şi exploatării cerşetorilor, lucru care va conduce la ameliorarea statutului cerşetorilor, având în vedere că unele dintre aceste activităţi sunt legate de exploatarea economică a cerşetorilor.

Într-un raport prezentat miercuri ministrului Afacerilor Interne, Anne Holmlund, se arată că unii cerşetori au fost aduşi în Finlanda în mod organizat şi că majoritatea banilor pe care aceştia îi obţin ajung pe mâna unor organizaţii criminale. Raportul subliniază că România a pus sub acuzare 22 de persoane, pentru asemenea activităţi care vizează Finlanda.
Grupul de lucru apreciază că este necesar ca autorităţile să poată identifica mai bine victimele traficului de persoane, subliniind necesitatea unei mai bune cooperări cu ţările de orgine ale cerşetorilor. Potrivit raportului, interzicerea cerşitului va conduce atât la o reducere a numărului de cerşetori care vin în Finlanda, cât şi la prevenirea organizării şi constrângerii în vederea practicării unor activităţi care prezintă caracteristicile traficului de persoane.

Raportul grupului de lucru stipulează că Finlanda poate hotărî o interzicere a cerşetoriei, precizând că această problemă nu este reglementată prin legi ale Uniunii Europene (UE) sau tratate internaţionale, însă este necesară luarea în calcul a drepturilor fundamentale. Ţări ale Uniunii, ca Danemarca, Austria, Marea Britanie, Luxemburg şi Spania au adoptat legi care interzic cerşitul.

Din cadrul grupului au făcut parte reprezentanţi ai ministerelor de Justiţie, Afacerilor Sociale şi Sănătăţii, poliţiei şi departamentelor de imigraţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Primăriei Helsinki şi Poliţiei din Helsinki. Rprezentanţii ministerelor Justiţiei şi Afacerilor Sociale şi Sănătăţii şi-au exprimat dezacordul faţă de versiunea finală, precizează YLE. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe