x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Florida ar putea introduce o legislație care permite mai ușor pedeapsa cu moartea

Florida ar putea introduce o legislație care permite mai ușor pedeapsa cu moartea

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   18:00
Florida ar putea introduce o legislație care permite mai ușor pedeapsa cu moartea
Sursa foto: Hepta

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, este așteptat să semneze un proiect de lege care să permită juraților să recomande pedeapsa cu moartea în cazurile de pedeapsă capitală, cu numai două treimi din voturi.

Dacă guvernatorul republican va promulga legea, procurorii din Florida care vor judeca cazuri de crime capitale vor trebui să convingă doar două treimi din cei 12 membri ai juriului (respectiv 8-4) că o persoană condamnată merită pedeapsa cu moartea, în loc de o decizie unanimă a juriului.

Schimbarea afectează doar faza de pedeapsă a proceselor capitale, neavând niciun efect asupra cerinței ca juriul să voteze în unanimitate pentru a condamna un acuzat.

DeSantis a făcut presiuni pentru introducerea actului normativ încă din luna octombrie, când s-a declarat „foarte dezamăgit” după ce un juriu nu a putut lua o decizie unanimă cu privire la pronunțarea unei sentințe de condamnare la moarte a lui Nikolas Cruz, care a ucis 17 persoane la Liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, în 2018.  Trei jurați au votat pentru a-l cruța pe Cruz și, implicit, sentința a fost de închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, potrivit Death Penalty Information Center.

Dacă legea va fi semnată, Florida se va alătura statului Alabama, ca fiind singurele în care nu este necesară o decizie unanimă a juraților.

Tony Montalto, a cărui fiică Gina a fost ucisă în Parkland, a făcut presiuni pentru ca legislatorii din Florida să schimbe legislația.

„Din cauza deciziei incorecte a juriului, victimele, frumoasa mea fiică, cei 13 colegi de clasă ai ei și cei trei profesori, nu au primit dreptatea pe care o merită”, a spus acesta.

DeSantis a accelerat eforturile de a-și construi un profil național, în special în jurul problemelor legate de criminalitate și justiție. În februarie 2023, el a călătorit la New York, Chicago și Philadelphia pentru a vorbi în fața unor grupuri de aplicare a legilor penale.

În ultimii ani, în jurul pedepsei capitale s-au învârtit întrebări juridice și etice în SUA, deoarece statele au întâmpinat dificultăți în procurarea medicamentelor pentru a aplica pedeapsa capitală prin injecții letale. Mai multe execuții au fost ratate în ultimii ani.

În Florida a adoptat o lege, în 2017, care prevede ca pedeapsa cu moartea să fie impusă numai după o recomandare unanimă a unui juriu. Legea a fost adoptată după ce Curtea Supremă a SUA a anulat o lege statală anterioară, afirmând că aceasta permitea în mod neconstituțional judecătorilor să stabilească faptele care vor duce la o condamnare la moarte, și nu juraților.

×