x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI anunță previziuni sumbre despre evoluția economiei mondiale

FMI anunță previziuni sumbre despre evoluția economiei mondiale

14 Iun 2020   •   09:58
FMI anunță previziuni sumbre despre evoluția economiei mondiale

Noile estimări privind economia mondială ale Fondului Monetar Internațional (FMI) vor fi și mai rele, pe fondul menținerii ratelor de infecție cu COVID-19 și a redresării lente, a declarat Gita Gopinath, economistul șef al FMI, într-un mesaj video citat de Business Insider.

Organizația va public noile previziuni pe 24 iunie, la două luni după ce cele din aprilie, în care consemna că recesiunea generată de coronavirus va fi cea mai gravă cădere din ultimul secol. Proiecțiile actualizate „vor fi foarte probabil mai rele” decât cifrele din aprilie, a declarat Gopinath.

În ajustarea prognozei sale economice, organizația a luat în considerare costurile reaocării forței de muncă, profunzimea crizei din sănătate, falimentele și cheltuielile consumatorilor.

Estimările din aprilie ale FMI au indicat deja o încetinire a economiei globale. Produsul Intern Brut (PIB) global ar urma să scadă cu 3% în 2020 în cel mai optimist caz, iar o reapariție a epidemiei în 2021 ar avea ca rezultat doi ani consecutivi de contracție economică accentuată.

În timp ce regiunile cu măsuri stricte de izolare, cum ar fi China, au înregistrat o revenire accentuată de la minimele induse de virus, noi focare în mai multe state americane riscă să prelungească pandemia.

Economistul FMI a subliniat tensiunile crescânde dintre China, SUA și Hong Kong ca pe un risc emergent ce ar putea afecta redresarea chiar și după dispariția amenințării virusului.

"Există multe alte tensiuni care se dezvoltă. Toate acestea au implicații foarte mari pentru lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, pentru că se modifică zonele de producție, globalizarea este afectată și crește protecționismul", a spus Gopinath.

Mediafax

×