Cele zece state care au aderat la UE la 1 ianuarie 2004 nu au reuşit să folosească fondurile europene ce le sunt alocate şi riscă să piardă o parte din aceşti bani.
Comisarul european pentru Buget, Dalia Grybauskaite, a lansat ieri un avertisment la adresa celor noi membri (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, Malta şi Cipru), transmiţăndu-le că trebuie să accelereze procesul de absorbţie a fondurilor europene. "Timpul trece iar ratele de absorbţie nu sunt satisfăcătoare", a declarat comisarul lituanian.
PROGRAME. Datele Comisiei Europene arată că, pănă in luna septembrie, cele zece state au utilizat 57% din cele peste 15,5 miliarde euro sub formă de fonduri structurale, destinate proiectelor regionale mai mici, pentru perioada 2004-2006. Din totalul de 8,5 miliarde euro reprezentănd fondurile de coeziune, pentru finanţarea marilor proiecte de infrastructură, cele zece state au utilizat numai 22%.
Grybauskaite le atrage atenţia guvernelor in discuţie "să nu viseze că au la dispoziţie o perioadă nelimitată de timp pentru a utiliza fondurile structurale şi de coeziune". Banii europeni sunt destinaţi proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere, imbunătăţire a calităţii mediului, precum şi programelor de pregătire profesională, modernizare a sectorului industrial şi domeniului de cercetare.
In cazul in care cei vizaţi nu işi imbunătăţesc sistemul de absorbţie a fondurilor, contribuabilii neţi la bugetul UE, precum Germania, ar putea solicita reducerea fondurilor de dezvoltare la următoarea planificare pe termen lung a bugetului european, pentru perioada 2014-2020.