x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fortele NATO au fost trase pe sfoara

Fortele NATO au fost trase pe sfoara

16 Iul 2004   •   00:00

Un fost membru al Fortelor Speciale americane a jucat pe degete fortele de mentinere a pacii din Afganistan (ISAF), trimitandu-le pe piste false.

MARIA TOADER

Jonathan Idema, militar in retragere aflat in Afganistan, a reusit sa-i pacaleasca, in cursul acestui an, pe americanii din Forta internationala pentru securitate din Afganistan (ISAF), condusa de NATO, sa participe la trei raiduri fara fundament in zona capitalei Kabul. Potrivit cotidianului britanic The Independent, care citeaza surse militare de la Washington, pretinsul militar purta in permanenta uniforma cu emblema SUA si nu dadea de banuit prin atitudinea sa.

CAMERA DE TORTURA. De fiecare data, Idema anunta echipele de genisti sa intervina in anumite cladiri, indicate de el, unde s-ar fi gasit membri ai unor grupari teroriste afgane. Ulterior s-a descoperit ca americanul inducea in eroare fortele NATO. Nu mare le-a fost mirarea militarilor americani sa descopere ca Idema detinea la Kabul propria sa camera de tortura, unde au fost gasiti cativa afgani care fusesera spanzurati.

Americanii din ISAF, care l-au arestat pe Idema saptamana trecuta, au descoperit ca acesta ar fi complotat in vederea asasinarii presedintelui afgan, Hamid Karzai.

CREDIBIL. Chris Henderson, purtatorul de cuvant al comandantului ISAF, sustine ca Idema era "foarte credibil". Dupa un timp, Henderson a realizat ca Idema, impreuna cu alti doi acoliti, mintea in ceea ce priveste contingentul din care facea parte. In acel moment a fost initiata o ancheta.

Americanul capturat in Afganistan avea cazier. Ziarul britanic aminteste ca Idema este un client fidel al penitenciarelor americane, fiind in trecut inchis trei ani pentru frauda.
×
Subiecte în articol: externe idema