x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forum: Analiza romanilor plecati

Forum: Analiza romanilor plecati

19 Oct 2004   •   00:00

Pe forumul Jurnalului National, un cititor a realizat o "radiografie" atat a romanilor plecati in strainatate, cat si a celor intorsi in tara din "afara".

Din romanii aia plecati sunt foarte putini oameni de calitate. Dovada este ca pana si Diaspora romana este dezbinata. Acolo, daca un roman are succes, ceilalti se strang sa se sfatuiasca si sa-l barfeasca. Sunt atatia looseri care spun ca cica umbla cainii cu covrigii in coada pe acolo si apoi din orgoliu prefera sa fie muritori de foame si sa toace ajutorul social al tarii. Niste asemenea lepre au ajuns si prin Suedia. Stau acasa, nu fac nimic si profita de statul suedez, care le da vreo 1.000 de euro pe luna moca sa traiasca omul, aia suna sa-i ofere de lucru si asta gaseste tot felul de motive: ca nu-i convine, ca nu stiu ce are. Trantori. Looseri atat aici cat si afara. Nu spun ca or fi toti.

Or fi si oameni sau familii care s-au realizat si duc o viata normala, dar si multe pramatii care in lipsa de altceva mai scriu si pe forumuri sa ne abureasca ce smecheri sunt ei acolo si sa faca Romania ca pe o albie de porci.

Am intalnit si romani plecati care intorsi, fie si temporar, s-au bucurat chiar sa vada ca pe aici se mai schimba cate ceva si au recunoscut singuri ca Romania a evoluat, evident comparativ cu ce lasasera.

Astea cu romanasi plecati la capsuni sau alungati de greul de pe aici de patru ani si care intorsi deja sunt blazati de atata civilizatie occidentala si le pute totul pe aici, miroase a snobism si proasta crestere. El acolo poate sa aiba sapte cetatenii. Tot scuipator de seminte pe jos il indeamna instinctul sa fie, ca macar, daca traiesti in tara civilizata, sa inveti ceva de la aia. Cand vine prin tara tot arunca hartia pe jos sau cutia de cola direct pe geamul masinii.

Ma distreaza unii, dupa un an prin Italia vin aici si se fac ca nu mai vorbesc bine romaneste. Boul tot bou ramane, oricate cetatenii are daca nu are educatie si cei sapte ani de acasa. Degeaba umbla prin Occident. Vorba aia, sunt romani plecati de 30 de ani si tot pot vorbi corect limba materna, nu din astia plecati de trei-patru ani.
@dinescu

×
Subiecte în articol: diaspora plecaţi