x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier chinez Li Keqiang, care a condus guvernul timp de zece ani, a murit

Fostul premier chinez Li Keqiang, care a condus guvernul timp de zece ani, a murit

de Redacția Jurnalul    |    27 Oct 2023   •   11:15
Fostul premier chinez Li Keqiang, care a condus guvernul timp de zece ani, a murit
Sursa foto: Hepta

Şeful guvernului până în martie, Li Keqiang, a murit la vârsta de 68 de ani, cauza decesului fiind un infarct.

Fostul prim-ministru al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, în vârstă de 68 de ani, a murit joi seara, la Shanghai, din cauza unui atac de cord, a informat reţeaua de stat CCTV.

Toate încercările de a-l salva au fost zadarnice.

Li a condus guvernul timp de zece ani, până la începutul lunii martie trecut, când i-a predat ştafeta lui Li Qiang.

Multe reacții au venit după decesul lui Li Keqiang. Acestea au fost publicate de Reuters.

Adam Ni, analist politic indepenendent în China: „Li a fost un premier care a rămas neputincios în timp ce China s-a îndepărtat brusc de reformă și deschidere”.

Dali Yang, profesor de politică la Universitatea din Chicago: „Sfera de acțiune pentru elaborarea și punerea în aplicare a politicilor lui Li a devenit mai subordonată sub conducerea președintelui Xi Jinping, care a dominat în politică și în elaborarea politicilor, delegându-l pe Li la rolul de vioară a doua. Xi l-a eclipsat semnificativ pe Li, lăsându-i mai puțin spațiu de inițiativă decât premierii din trecut”.

Chen Daoyin, analist politic chinez independent, Chile: „Li era o persoană cu idei, dar fără soluții. Nu a realizat prea multe ca premier. Acest lucru este în parte din vina sa și nu poate fi învinuit în totalitate de Xi. Când a venit prima dată la putere, în urmă cu 10 ani, avea multe idei, cum ar fi încurajarea antreprenoriatului, dar nu avea un plan bun pentru a le pune în aplicare. Când aceste idei nu s-au concretizat, puterea i-a fost luată treptat, iar el a devenit cel mai lipsit de putere premier din ultimele patru decenii”.

Hirokazu Matsuno, secretarul șef al Cabinetului, Japonia: „Fostul premier Li Keqiang a jucat un rol important în relațiile sino-japoneze, inclusiv prin vizita sa oficială în țara noastră în timpul summitului trilateral dintre Japonia, China și Coreea de Sud din mai 2018. Prin prezenta, transmitem sincerele noastre condoleanțe și rugăciuni pentru fostul premier Li Keqiang”.

Wen-Ti Sung, politolog, Universitatea Națională Australiană: „Moartea subită a lui Li a fost cu siguranță o surpriză, întrucât avea doar 68 de ani. Liderii chinezi de cel mai înalt nivel au un record de longevitate - ambii ultimii doi predecesori în viață ai lui Li, premierul Zhu Rongji (95 de ani) și premierul Wen Jiabao (81 de ani), îi supraviețuiesc. Li va fi probabil ținut minte ca un susținător al unei piețe mai libere și al celor care nu au nimic. Dar, mai presus de toate, el va fi ținut minte pentru ceea ce ar fi putut fi”.

Neil Thomas, cercetător, Centrul de Analiză a Chinei în cadrul Institutului de Politici pentru Societatea Asiatică: „Xi va respecta probabil tradiția partidului și va conduce doliul public pentru Li, deoarece nu are niciun motiv să îi înfurie pe colegii și susținătorii lui Li din partid, a căror influență politică în scădere este slăbită și mai mult de moartea sa. Xi ar putea permite un oarecare doliu public pentru Li, dar va avea probabil toleranță zero față de încercările de a folosi moartea lui Li pentru a se opune conducerii sale”.

Richard McGregor, Senior Fellow, Institutul Lowy, Sydney: „Era reformistă s-a încheiat cu mult timp în urmă. Nu cred că există vreo corelație cu Hu Yaobang (un reformator politic a cărui moarte a declanșat doliu în masă și protestele din Piața Tiananmen) și nici o semnificație simbolică puternică atașată funeraliilor lui Li. Este un șoc pentru că este relativ tânăr, într-un sistem care oferă cea mai bună asistență medicală pentru liderii săi”.

Yun Sun, director Centrul Stimson, Washingtown: „Li a fost văzut ca reprezentantul reformiștilor. Dar în timpul celor zece ani în care a fost premier, China a asistat la regresul multor politici”.

Chong Ja Ian, politolog, Universitatea din Singapore: „Nu aș exclude posibilitatea ca un doliu în masă să declanșeze unele proteste, având în vedere modul în care există un anumit grad de neliniște în RPC (Republica Populară Chineză) în prezent...Faptul că există atât de multe speculații cu privire la cauza morții lui Li arată un grad de incertitudine și neîncredere, care reflectă neliniștea cu privire la opacitatea și arbitrariul conducerii de vârf (a Partidului Comunist), așa cum s-a văzut în cazul recentelor îndepărtări bruște și inexplicabile de lideri”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Li Keqiang