x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier rus Mihail Kasianov: Crimeea va fi returnată Ucrainei

Fostul premier rus Mihail Kasianov: Crimeea va fi returnată Ucrainei

28 Ian 2016   •   10:29
Fostul premier rus Mihail Kasianov: Crimeea va fi returnată Ucrainei
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Rusia va returna în cele din urmă Ucrainei Peninsula Crimeea, anexată în martie 2014, a dat asigurări fostul premier rus Mihail Kasianov, liderul Partidului Libertăţii Poporului (de opoziţie), miercuri, la Strasbourg, unde a participat la o reuniune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) dedicată memoriei carismaticului lider al opoziţiei ruse, Boris Nemţov, asasinat în februarie trecut la doi paşi de Kremlin.

'Vă rog să primiţi asigurările mele că Peninsula Crimeea va fi în cele din urmă eliberată şi va reveni sub jurisdicţia Ucrainei', a declarat Kasianov, într-o întâlnire pe care a avut-o cu acest prilej cu emisarul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko pentru problemele tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, potrivit agenţiei de presă ucrainene Unian.

Anterior, fostul premier rus subliniase că numai tătarii din Crimeea au dreptul în conformitate cu Carta ONU să ridice problema autodeterminării peninsulei.

Pentru a conferi anexării Crimeii o aparenţă de legitimitate, Moscova argumentează că le-a oferit locuitorilor peninsulei să-şi manifeste dreptul la autodeterminare 'în deplină concordanţă cu dreptul internaţional', iar 'alipirea' a avut loc în urma unui referendum, la care 90% dintre locuitorii Crimeii au optat pentru ruperea de Ucraina şi intrarea în componenţa Rusiei.

În discuţiile pe care le-a purtat miercuri la Strasbourg, Kasianov a abordat între altele problema înrăutăţirii situaţiei economice şi politice în Rusia, pe fondul actualei politici de izolare duse de regimul de la Moscova.

La Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a reiterat că Rusia va rămâne o ameninţare militară strategică pentru ţara sa, potrivit serviciului său de presă, citat de Gazeta.ru.

'Pe termen lung, principala ameninţare militară este şi, din păcate, va continua să fie Federaţia Rusă, ţară agresoare', a declarat Poroşenko, vorbind la o reuniune a Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare. Criza economică din Rusia, afirmase anterior preşedintele Ucrainei, este 'preţul plătit' de Moscova pentru 'agresiunea' împotriva statului ucrainean.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: ucraina crimeea mihail kasianov premier rus