x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier socialist francez Michel Rocard îi cere Marii Britanii să iasă din Uniunea Europeană

Fostul premier socialist francez Michel Rocard îi cere Marii Britanii să iasă din Uniunea Europeană

de Agerpres    |    04 Iun 2014   •   19:55
Fostul premier socialist francez Michel Rocard îi cere Marii Britanii să iasă din Uniunea Europeană

Fostul premier socialist francez şi fervent susţinător al Uniunii Europene Michel Rocard a acuzat Marea Britanie că a aderat la UE doar din interese comerciale şi i-a cerut să se retragă din Uniune până nu provoacă şi alte pagube, relatează miercuri agenţia Reuters.

Comentariile lui Michel Rocard (83 de ani) intervin în contextul în care Londra este în fruntea opoziţiei faţă de candidatura fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, candidatură ce este sprijinită de multe ţări membre, inclusiv de Germania.

''Între voi şi noi, europenii continentali, există o neînţelegere care este pe cale să ia o întorsătură rea'', scrie Rocard într-un comentariu publicat de cotidianul Le Monde. ''Europa este pe cale să moară din această cauză'', a adăugat Rocard.

Socialistul Rocard a fost un susţinător al unei mai strânse integrări europene încă de la înfiinţarea organizaţiei, în deceniul ce a urmat celui de-al doilea război mondial. El a fost, de asemenea, timp de 15 ani membru al Parlamentului European după ce s-a retras din politica franceză în 1997.

Marea Britanie, care a aderat la Comunitatea Economică Europeană (CEE) în 1973, după ce generalul Charles de Gaulle al Franţei s-a opus unei tentative anterioare de a adera la organizaţie, a fost acuzată mult timp de către unii membri fondatori ai Zonei euro că încearcă să diminueze uniunea politică europeană.

Premierul britanic David Cameron, aflat sub presiunea antieuropenilor din cadrul partidului său, a fost de acord cu organizarea unui referendum în 2017 privind rămânerea ţării sale în UE. Între timp, el a afirmat că scopul său este renegocierea termenilor apartenenţei regatului la Uniunea Europeană.

Cameron s-a opus în mod public numirii la şefia executivului european a lui Juncker, al cărui Partid Popular European (PPE) a câştigat alegerile europene din 25 mai. Franţa a afirmat înainte de scrutinul european că în postul de preşedinte al Comisiei Europene trebuie numit candidatul partidului care câştigă alegerile.

Marea Britanie a dezminţit o informaţie a revistei germane Der Spiegel potrivit căreia David Cameron a ameninţat la summitul UE de săptămâna trecută că merge înainte cu referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE dacă Juncker va deveni preşedinte al executivului comunitar.

Dar Rocard l-a acuzat pe Cameron că ''face să pară'' că vrea să iasă din Uniunea Europeană şi că provoacă dezordine în scopul de a servi interesele băncilor britanice.

''Plecaţi, deci, până nu distrugeţi totul. Erau vremuri când eleganţa era sinonimă cu britanic. Lăsaţi-ne să reconstruim Europa. Recăpătaţi-vă eleganţa şi veţi recăpăta stima noastră'', conchide Rocard în comentariul său.

×