x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa a SUSPENDAT livrarea primei nave de război Mistral către Rusia

Franţa a SUSPENDAT livrarea primei nave de război Mistral către Rusia

04 Sep 2014   •   07:58
Franţa a SUSPENDAT livrarea primei nave de război Mistral către Rusia

Evoluţiile negative ale crizei din Ucraina au dus la suspendarea de către Franţa a livrării primei nave Mistral către Rusia, a anunţat preşedinţia franceză citată de AFP. "În ciuda perspectivei privind o încetare a focului ce încă mai trebuie confirmată şi pusă în aplicare", condiţiile ca Franţa să autorizeze livrarea primei nave BPC (de proiecţie şi comandament) către armata rusă "nu sunt întrunite în acest moment", se arată într-un comunicat emis de Palatul Elysee. În plus, preşedintele Republicii a mai constatat că "acţiunile conduse recent de Rusia în estul Ucrainei contravin fundamentelor securităţii în Europa".

Decizia suspendării livrării primei nave Mistral către Rusia a fost luată în timpul Consiliului de apărare naţională convocat de preşedintele Francois Hollande înaintea summitului NATO.

Autorităţile de la Paris au fost supuse în ultimele luni unei presiuni puternice, mai ales din partea SUA şi a Marii Britanii, pentru a amâna livrarea acestei ambarcaţiuni.

Contractul a fost semnat în anul 2011 şi prevede vânzarea a două nave Mistral (denumite de armata rusă Vladivostok şi Sevastopol) în schimbul sumei de 1,2 miliarde de euro, prima în octombrie 2014, iar cea de-a doua în noiembrie 2015, plata completă a tranzacţiei urmând să fie efectuată după ce Rusia va primi şi cea de-a doua navă.


×
Subiecte în articol: nava mistral nave mistral