x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa e pregătită să sprijine forţele care luptă împotriva jihadiştilor în Irak

Franţa e pregătită să sprijine forţele care luptă împotriva jihadiştilor în Irak

de Agerpres    |    07 Aug 2014   •   21:44
Franţa e pregătită să sprijine forţele care luptă împotriva jihadiştilor în Irak

Franţa este pregătită să sprijine forţele angajate în Irak în lupta împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic, a indicat joi preşedintele Francois Hollande într-o convorbire telefonică cu preşedintele regiunii autonome a Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, relatează AFP citând un comunicat emis de Palatul Elysee, dar în care nu se precizează natura acestui posibil sprijin.

"Şeful statului a confirmat disponibilitatea Franţei de a oferi un sprijin forţelor angajate în conflict. Cei doi lideri şi-au exprimat voinţa de a coopera pentru a bloca ofensiva Statului Islamic în nord-estul Irakului", se menţionează în comunicat. Conform textului, Francois Hollande a confirmat "voinţa Franţei de a continua eforturile pe plan internaţional pentru a ajuta autorităţile Kurdistanului".

Pe de altă parte, preşedinţia franceză avertizează că persecutarea celorlalte minorităţi religioase de către această grupare teroristă, printre care şi cea creştină, este "o crimă de o gravitate extremă".

În comunicat se face referire la "atrocităţile" comise de jihadişti împotriva creştinilor din oraşul Qaraqosh, pe care Statul Islamic l-a cucerit în noaptea de miercuri spre joi, o sută de mii de creştini din această localitate fiind nevoiţi să o părăsească.

La cererea Franţei, Consiliul de Securitate al ONU va avea joi seară o reuniune de urgenţă pentru a examina situaţia din Irak, unde gruparea Statul Islamic, foarte activă şi în războiul civil din Siria, a lansat la începutul lunii iunie o puternică ofensivă, cucerind teritorii întinse şi obligând armata acestei ţări să se retragă până aproape de capitala Bagdad.

Ulterior ea a proclamat un califat ce cuprinde zonele pe care le controlează în Siria şi Irak, iar în ultimele zile a cucerit mai multe oraşe din Kurdistanul irakian, care după retragerea trupelor guvernamentale fuseseră preluate sub control de unităţile peshmerga, aşa-numita armată a kurzilor irakieni. 

×