x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa, prima ţară europeană care va adopta interdicţia vălului integral

Franţa, prima ţară europeană care va adopta interdicţia vălului integral

14 Sep 2010   •   00:00

Franţa este pe punctul de a adopta definitiv proiectul de lege care interzice purtarea vălului islamic integral în spaţiile publice, Senatul fiind chemat să voteze marţi textul aprobat deja de Adunarea Naţională, în pofida unor rezerve de ordin juridic, informează AFP, citată de Agerpres.



Franţa va fi prima ţară europeană care va proceda la această interdicţie generalizată, un proiect similar fiind în curs de adoptare în Belgia.

Textul nu vizează în mod expres vălul integral, ci "ascunderea feţei în spaţiul public" - străzi, magazine, mijloace de transport public, parcuri, cafenele, primării, şcoli, spitale ş.a.

El va interzice de facto, după un termen de 6 luni, purtarea niqab şi a burqa, sub pedeapsa unei amenzi de 150 de euro şi /sau a unui "stagiu de cetăţenie".

Orice persoană care va obliga o femeie să poarte văl integral va fi pasibilă de un an de închisoare şi 30.000 de euro amendă.

În primăvară, deputaţii au adoptat o rezoluţie, neconstrângătoare, care condamnă purtarea vălului integral şi în care se precizează că "practicile radicale care atentează la demnitatea şi la egalitatea între bărbaţi şi femei, printre care purtarea unui văl integral, sunt contrare valorilor Republicii".

Consiliul de Stat, cea mai înaltă juridicţie administrativă franceză, a emis unele rezerve faţă de o interdicţie generalizată, recomandând limitarea ei la anumite locuri publice (instituţii administrative, transport public, magazine), iar unii jurişti sunt de părere că Franţa s-ar putea expune riscului de a fi condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Consiliul francez al cultului musulman, principalul organ reprezentativ al musulmanilor, s-a opus proiectului, avertizând că el "riscă să stigmatizeze Islamul", deşi vălul integral este purtat de mai puţin de 2.000 de femei dintr-un total de 5-6 milioane de musulmani.

×
Subiecte în articol: externe