x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța „regretă” decizia Japoniei de a relua pescuitul comercial de balene

Franța „regretă” decizia Japoniei de a relua pescuitul comercial de balene

27 Dec 2018   •   20:30
Franța „regretă” decizia Japoniei de a relua pescuitul comercial de balene

Franţa a anunţat joi că "regretă'' decizia Japoniei de a relua în mod deschis pescuitul de balene după retragerea din Comisia internaţională privind vânătoarea de balene (International Whaling Commission - IWC), hotărâre anunţată miercuri de autorităţile de la Tokyo, potrivit AFP. 

Ministerul francez al Afacerilor Externe a precizat, într-un comunicat, că "Franţa regretă decizia Japoniei din 26 decembrie, prin care îşi anunţa retragerea din Comisia internaţională privind vânătoarea de balene şi reluarea pescuitului începând cu iulie 2019". 

"Comisia internaţională privind vânătoarea de balene rămâne singurul organism care permite considerarea per ansamblu a dimensiunilor sociale şi de mediu a problemei cetaceelor. Alegerea Japoniei de a ieşi din acest organism este un semnal negativ pentru multilateralismul din domeniul mediului, într-o perioadă crucială pentru protejarea biodiversităţii", a adăugat ministerul francez. 

"Franţa susţine moratoriul din 1986 asupra pescuitului comercial şi este împotriva pescuitului în scopuri ştiinţifice. În prezent, balenele sunt mult mai puţin ameninţate de vânătoare, ci de celelalte pericole care planează asupra mamiferelor marine: prinderea accidentală în plasele de pescuit, coliziunea cu ambarcaţiuni, zgomotele submarine care le fac să eşueze, poluarea şi plasticul din mare", se mai spune în comunicat. 

"Franţa doreşte să continue dialogul cu Japonia pentru găsirea unei soluţii care să permită întărirea cadrelor multilaterale existente, protejând în acelaşi timp aceste mamifere emblematice ale planetei", concluzionează comunicatul. 

Japonia şi-a anunţat miercuri decizia de a relua vânătoarea de cetacee în scopuri comerciale, pe care nu a încetat să o practice, folosindu-se de o breşă existentă în moratoriul internaţional adoptat în 1986 referitoare la pescuitul balenelor ''în scopuri ştiinţifice''. 

Japonia anunţă public reluarea vânătorii comerciale, în aceeaşi manieră în care au procedat Islanda şi Norvegia.

AGERPRES

×