x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Şi la Marsilia s-a interzis cerşetoria

Franţa: Şi la Marsilia s-a interzis cerşetoria

de Marina Constantinoiu    |    18 Oct 2011   •   13:33

In Franta, Marsilia devine al patrulea oras care interzice cersetoria, dupa Nisa, Montpellier si Chartres. O decizie similara a luat, de altfel, in septembrie si Prefectura de Politie din Paris, care a interzis cersitul pe Bulevardul Champs-Élysées, comenteaza corespondentul la Paris al Radio Romania Actualitati, citat de Rador.

Fara a fi pronuntat explicit cuvantul in cauza, "cersetorie", in hotararea municipalitatii din Marsilia se arata ca scopul ei este acela de a contracara comportamentele care aduc atingere ordinii publice. "Trebuie ca locuitorii Marsiliei sa-si recucereasca spatiul public, sa aiba sentimentul ca pot merge sa se plimbe prin centrul orasului fara sa se teama ca vor fi inoportunati sau ca ar putea fi chiar victime ale violentelor, spune Caroline Pozmentier, primar adjunct, insarcinata cu securitatea. Potrivit hotararii municipalitatii, este interzisa intr-o mare parte a orasului orice forma de solictare de natura sa contravina liberei circulatii a persoanelor si a accesului fara probleme in spatiul public sau in cladiri. Cei care nu se vor conforma hotararii risca sa primeasca o amenda de 38 de euro.
"In cadrul parteneriatului nostru, fie cu Politia, fie cu justitia, va exista o reprimare a acestor comportamente, proportionala cu actele impotriva carora vrem sa luptam. Stiti foarte bine cum pot degenera astfel de practici din spatiul public in scandaluri, in violente, ori violenta nu trebuie sa mai fie un spectacol, a mai spus Pozmentier.

Pana acum, primarul orasului, Jean-Claude Gaudin, refuzase sa ia o astfel de masura, care nu-i priveste in mod explicit pe romi, dar la care presa franceza face in trecere trimitere. Potrivit cotidianului Le Nouvel Observateur, numarul romilor la Marsilia este estimat la aproximativ 1.500. In fine, trebuie spus ca decizia municipalitatii nu a ramas fara ecou. Pentru socialistii din opozitie, sa sanctionezi cersetoria neagresiva este insuportabil, comunistii evoca o vanatoare a saracilor.

×
Subiecte în articol: franta interdictie cersetorie marsilia