x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fukushima: Zona de evacuare este insuficientă, potrivit Greenpeace

Fukushima: Zona de evacuare este insuficientă, potrivit Greenpeace

de Marina Constantinoiu    |    30 Mar 2011   •   15:18
Fukushima: Zona de evacuare este insuficientă, potrivit Greenpeace
Sursa foto: /reuters

Zona de evacuare a populaţiei în jurul centralei nucleare avariate de la Fukushima trebuia să fie extinsă cu cel puţin 10 kilometri din cauza radioactivităţii, apreciază organizaţia ecologistă Greenpeace, care se aşteaptă la creşterea numărului de cancere în această regiune din nord-estul Japoniei, relatează AFP.

Zona de evacuare din jurul centralei acoperă acum suprafaţa de pe o rază de 20 de kilometri, Guvernul recomandând locuitorilor care trăiesc în zona cuprinsă între 20 şi 30 de kilometri să o părăsească şi ei, dar fără să-i forţeze. Or, potrivit Greenpeace, care a efectuat teste de radioactivitate dincolo de zona celor 20 de kilometri, regiunile contaminare nu sunt repartizate uniform, anumite locuri, pe o rază de peste 40 de kilometri faţă de centrală fiind mai periculoase decât altele, situate în zona interzisă.

Greenpeace a măsurat o radiactivitate de 100 microsiverţi pe oră în zona rurală Tsushima, teoretic nevizată de măsurile de evacuare, precizează AFP. “Asta arată că se poate depăşi doza anuală de maximum 1.000 microsiverţi în circa 10 ore”, a declarat într-o conferinţă de presă la Tokyo Jan van de Putte, un reprezentant al Greenpeace. El a citat şi alte rezultate îngrijorătoare şi apreciază că există o contradicţie între aceste cifre şi absenţa acţiunilor autorităţilor pentru protejarea populaţiei”. “Apropo de zona de evacuare: într-un context ideal, ar trebui să fie mai largă. Dar noi suntem într-un context de urgenţă”, a spus acesta.

Greenpeace recomandă, pentru început, o zonă de evacuare de pe o rază de cel puţin 30 de kilometri şi dincolo de această zonă îndepărtarea prioritatră a copiilor şi a femeilor însărcinate”, a detaliat acesta. Într-un interviu separat acordat AFPTV, Jan van de Putte a estima că un număr important de persoane sunt expuse la un nivel ridicat de radioactivitate.

Dacă includem oraşul Fukushima, situat la circa 60 de kilometri de centrală, se pune “o problemă serioasă” pentru sute de mii de locuitori, a estimat acesta. “Asta înseamnă că printre aceştia, mulţi oameni se vor îmbolnăvi de cancere, iar multe cazuri vor fi mortale”, a avertizat acesta.

×