x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Furtuna SNOWZILLA face RAVAGII pe Coasta de Est a SUA, pe care a acoperit-o cu un strat gros zăpadă

Furtuna SNOWZILLA face RAVAGII pe Coasta de Est a SUA, pe care a acoperit-o cu un strat gros zăpadă

23 Ian 2016   •   16:46
Furtuna SNOWZILLA face RAVAGII pe Coasta de Est a SUA, pe care a acoperit-o cu un strat gros zăpadă

Zona de est a Statelor Unite ale Americii a fost acoperită sâmbătă de zăpada adusă de furtuna Jonas, poreclită "Snowzilla", care a dus la întreruperea energiei electrice în numeroase locaţii şi le-a obligat pe autorităţi să apeleze la ajutorul militarilor pentru deszăpezire, conform AFP.

Furtuna, care va continua de-a lungul acestui weekend, a provocat deja moartea a cel puţin 8 persoane, în special în urma unor accidente, conform presei americane.

De câteva zile serviciile meteorologice anunţă sosirea acestei furtuni record, care loveşte o mare parte a Coastei de Est a SUA, de la Washington până la New York. "Vreau să mă exprim foarte clar pentru toată lumea. Ne pregătim să înfruntăm o furtună majoră pe care o considerăm foarte periculoasă", a declarat primarul oraşului Washington, Muriel Bowser.

Aproximativ 85 de milioane de persoane, adică aproape un sfert din totalul populaţiei SUA, ar putea fi afectate de viscolul supranumit de cotidianul The Washington Post 'Snowzilla', cu trimitere Godzilla, monstrul emblematic al cinematografiei.

Conform previziunilor meteorologice, la Washington stratul de zăpadă va depăşi 60 de centimetri. Ninsoarea va fi însoţită de vânt puternic, de până la 90 km/h şi de valuri mari care ameninţă să inunde zonele de coastă. Poliţia le-a solicitat locuitorilor din Washington să rămână în case până la trecerea furtunii. Atât Washingtonul cât şi statele vecine, Virginia şi Maryland, au fost plasate în stare de urgenţă.

Locuitorii capitalei, unde şcolile au fost închise de vineri, şi-au făcut aprovizionarea pentru acest sfârşit de săptămână, formând cozi lungi la supermarketuri.

În Virginia, guvernatorul Terry McAuliffe a mobilizat membrii Gărzii Naţionale pentru operaţiuni de deszăpezire şi salvare. De asemenea, autorităţile au adunat 650.000 de tone de sare şi 8 milioane de litri de soluţie salină pentru degajarea străzilor.

Bill de Blasio, primarul New York-ului, a lansat vineri un apel la adresa locuitorilor metropolei de pe Coasta de Est a SUA solicitându-le să nu-şi folosească maşinile în timpul viscolului aşteptat la sfârşitul acestei săptămâni şi să nu-şi părăsească locuinţele decât dacă este absolut necesar.

Ninsori puternice sunt aşteptate la New York de sâmbătă dimineaţa, căderile de zăpadă urmând să continue până duminică, a anunţat de Blasio într-o conferinţă de presă. Stratul de zăpadă în metropola de pe Coasta de Est a SUA ar putea atinge 30 - 45 de centimetri grosime iar vântul va bate violent.

"Nu ieşiţi din case decât în caz de urgenţă", i-a sfătuit primarul pe newyorkezi. Intervalul de timp în care sunt preconizate cele mai puternice ninsori este de sâmbătă dimineaţă, de la ora locală 08:00, până la miezul nopţii.

Mii de curse aeriene au fost anulate, iar traficul feroviar a fost redus. Mai multe întâlniri sportive, în special meciuri din campionatul american de baschet, NBA, au fost amânate.

Dacă previziunile meteorologice se vor concretiza întocmai, furtuna Jonas se va plasa pe locul doi în ceea ce priveşte cantitatea de zăpadă căzută în 48 de ore asupra Washingtonului. Recordul este deţinut de o furtună produsă în 1922 care a dus la depunerea unui strat de 66 de centimetri de zăpadă în 48 de ore. AGERPRES

×
Subiecte în articol: snowzilla