x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi, greu de „ucis”

Gaddafi, greu de „ucis”

de Anca Aldea    |    23 Aug 2011   •   21:00
Gaddafi, greu de „ucis”

Confruntari violente cu rachete si artilerie grea au avut loc in jurul complexului prezidential din cartierul Bab-al-Aziziya, in timp ce din moschei rasunau doua cuvinte: 'Allah akbar' (Dumnezeu este mare). 'Ziua Judecatii pentru Gaddafi' – scria pe una dintre pancartele agitate vioi. 'Gaddafi ne numea sobolani, dar el este cel care se ascunde acum intr-o gaura', tipa, din toti rarunchii, Osama Mohammed Sattar, un tanar venit de cu noapte in fata resedintei prezidentiale. 'Ii vom spanzura pe toti cand ii vom prinde. Exista legi ale omului si legi ale lui Dumnezeu', urlau tinerii agitandu-si Kalasnikoavele.

Potrivit CNN, avioanele Statelor Unite si fortele terestre aproape ca si-au dublat atacurile in Libia in ultimele 12 zile, incercand sa loveasca tinte guvernamentale. Actiunile NATO nu sunt indreptate impotriva lui Gaddafi, a tinut sa precizeze ieri colonelul canadian Roland Lavoie, purtatorul de cuvant al operatiunii Unified Protector, declansata de organizatia transa­tlantica in urma cu mai multe luni. 'NATO nu vizeaza indivizi. Gaddafi nu constituie o tinta', dar daca liderul libian se afla 'intr-un centru de comanda al fortelor loiale regimului', o astfel de cladire ar constitui o tinta legitima pentru NATO in cadrul mandatului ONU privind protejarea populatiei civile, a precizat oficialul nord-american.

Ieri, unul dintre fiii liderului libian, Saif al-Islam, despre care Consiliul National de Tranzitie afirmase luni ca a fost arestat de rebeli, a declarat jurnalistilor straini din Tripoli ca tatal sau nu si-a parasit tara, aflandu-se in continuare in Capitala. Potri­vit unor surse, Saif ar fi fost retinut luni de fortele insurgente, dar a reusit sa scape in conditii neclare. Ieri-dimineata, el le-a spus jurnalistilor straini aflati in Hotelul Rixos din Tripoli ca fortele regimului le-au permis rebelilor sa patrunda in Capitala libiana pentru a le prinde in capcana. Saif nu a pomenit nimic insa despre ascunzatoarea colonelului Gaddafi, dar exista zvonuri ca liderul libian se ascunde intr-unul dintre buncarele sale.

Pe de alta parte, trimisul special al ONU in Libia, Abdel Ilah Khatib, a afirmat ieri ca regimul de la Tripoli ceruse interventia sa pe langa aceasta organizatie inainte de ofensiva lansata sambata seara de rebeli. La sfarsitul saptamanii trecute, rebelii au lansat o ofensiva asupra orasului, sprijiniti de combatanti sositi pe mare din enclava Misrata si, incepand de duminica, de combatanti din vest, intrati in capitala libiana practic fara rezistenta din partea fortelor pro-Gaddafi.

Buncarul bulgaresc
Presa de la sud de Dunare scria ieri ca Muammar Gaddafi s-a ascuns, in ultimele zile, intr-un buncar construit de inginerii bulgari in anii ’80. Potrivit site-ului Novinite.com, citat de Me­diafax, afirmatiile ii apartin unui expert in domeniul securitatii. Acesta a declarat, sub protectia anonimatului, ca locatia uneia dintre ascunzatorile dictatorului libian, care a fost construita de compania bulgara Technoexportstroi, nu este cunoscuta de NATO. 'Buncarele bulgaresti din Libia sunt atat de vechi incat toti au uitat de ele, inclusiv cei care le-au construit. Pot sa va asigur ca inclusiv actualul director al Technoexportstroi nu are nici o idee despre faptul ca arhivele prafuite ale companiei sale ar putea contine planurile buncarelor din Libia', a declarat expertul in securitate.

Potri­vit presei bulgare, in timpul regimului comunist, Bulgaria a intretinut relatii stranse cu Libia, Technoexportstroi, in particular, fiind una dintre companiile care a beneficiat de o pozitie importanta, ea construind inclusiv baze subterane si coridoare logistice.
Despre pozitia buncarului, expertul nu face dezvaluiri, insa in presa circula zvonul conform caruia acesta s-ar afla chiar sub Hotelul Rixos din Tripoli.

×
Subiecte în articol: externe libia muammar gaddafi inlaturare