De mai bine de 90 de ani, moscoviţii sunt obişnuiţi să serbeze pe 7 noiembrie (sau 25 octombrie, pe stil vechi) victoria revoluţiei bolşevice, când miliţiile roşii au luat cu asalt Palatul de Iarnă din Petrograd şi au alungat guvernul moderat al lui Aleksandr Kerenski.
Anul acesta, regimul lui Vladimir Putin încearcă să schimbe semnificaţia zilei, mizând nu pe victoria lui Lenin împotriva democraţilor ci pe începerea contraofensivei lui Stalin împotriva trupelor germane care se apropiau de Moscova în 1941.
Atunci, folosind tactica războiului fulger, nemţii se apropiaseră până la 30 de km de Moscova şi puteau nimeri cu artileria grea suburbiile oraşului. Dictatorul sovietic a riscat şi a adus în grabă trupele de elită care securizau URSS împotriva unei ofensive japoneze în Extremul Orient pe care le-a întărit cu tancuri fiabile T34 şI avioane moderne. Pentru a întări moralul populaţiei, a stabilit drept “zi zero” pentru începerea despresurării oraşul 7 noimebrie. Atunci, a organizat o paradă militară grandioasă, de la care trupele participante au plecat direct pe front.
Pentru Putin, care se foloseşte de un discurs patriotic cu tente naţionaliste şi populiste e mult mai util care ziua să capete semnificaţia unei victorii asupra unui agresor extern decât cea a începutului unui război civil. (Toma Roman Jr.)