x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gard de 900 de kilometri, construit de Arabia Saudită la graniţa cu Irakul

Gard de 900 de kilometri, construit de Arabia Saudită la graniţa cu Irakul

de Agerpres    |    07 Sep 2014   •   08:40
Gard de 900 de kilometri, construit de Arabia Saudită la graniţa cu Irakul

Arabia Saudită a încheiat construcţia unui gard gros care va separa de acum înainte teritoriul său de Irak şi care ar trebui să o protejeze în nord de infiltrări de persoane, arme şi mărfuri, a anunţat agenţia oficială SPA.

Acest gard de 900 de km care cuprinde cinci straturi este prima etapă dintr-un proiect care vizează împrejmuirea regatului în întregime, adică 9.000 km, cu ziduri de înaltă tehnologie.

Potrivit SPA, acest gard de protecţie se întinde de la zona Hafr al-Baten (nord-est) până la zona Touraif din apropiere de frontiera cu Iordania (nord-vest).

Gardul urmează să fie echipat cu turnuri de supraveghere, camere cu infraroşu şi aproximativ 50 de radare şi va permite "reducerea la zero a numărului infiltrărilor şi cazurilor de contrabandă cu droguri, arme şi animale", a adăugat agenţia.

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Irak s-au deteriorat în timpul lui Nouri al-Maliki, care a acceptat în cele din urmă în august să renunţe la postul de premier al Irakului.

Regatul sunnit l-a acuzat pe Maliki, un şiit, că a favorizat ofensiva jihadiştilor Statului Islamic în nordul Irakului din cauza politicii sale de marginalizare a minorităţii sunnite irakiene. În schimb, Maliki a acuzat regatul wahhabit că susţine terorismul în Irak.

Arabia Saudită a decis construirea unei bariere de securitate de înaltă tehnologie la frontiera cu Irakul în 2006, când această din urmă ţară a căzut pradă războiului şi violenţelor intercomunitare.

Liderii saudiţi au extins apoi proiectul la întreaga frontieră a regatului. 

×
Subiecte în articol: arabia saudita irak