x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Garda Naţională Ungară renaşte şi primeşte noi membri

Garda Naţională Ungară renaşte şi primeşte noi membri

de Istvan Deak    |    18 Mar 2012   •   12:05

Garda Nationala Ungara, o organizatie asemanatoare cu fosta grupare paramilitara Garda Ungara, a tinut sambata in centrul Budapestei o ceremonie de primire de noi membri, relateaza cotidianul ungar Nepszabadsag. Participantii au evitat unele manifestari tipice Garzii Ungare, printre care si intonarea imnului de stat, manifestari care au contribuit la dizolvarea, in 2009, a acestei grupari apropiate de partidul de extrema-dreapta Jobbik.

In cadrul ceremoniei care s-a desfasurat in Piata Eroilor din centrul Budapestei au fost primiti in randul asa-numitei Garzi Nationale Ungare aproximativ 130 de noi membri imbracati cu pantaloni de camuflaj si tricouri de culoare verde, pe care era inscrisa denumirea acestei grupari. In zona au fost prezenti numerosi politisti, pregatiti sa intervina in cazul in care se constata ca se incalca reglementarile in vigoare.

In timpul ceremoniei, membrii gruparii s-au asezat pe platoul din Piata Eroilor pentru ca oamenii legii sa nu ii acuze ca stau intr-o formatie asemanatoare uneia militare si au pastrat un minut de liniste, in loc sa intoneze imnul, cum era programat initial. Intonarea imnului ar fi presupus ca acestia sa se ridice in picioare, iar oamenii legii ar fi putut avea un motiv de interventie, dand momentului o alta interpretare. In apropiere au fost prezente si mai multe persoane care au protestat fata de aceasta grupare, purtand coli de hartie pe care scria "Nu Garda, nu rasism" sau "Stop nazismului". La un moment dat, contramanifestantii au format un cordon incercand sa tulbure festivitatea Garzii. Politia a intervenit fara sa faca uz de forta si a stopat o eventuala infruntare intre cele doua parti. Mai multi membri ai Garzii s-au indreptat catre manifestanti, lansand o ploaie de invective. In final, manifestarea s-a incheiat fara a fi fost nevoie de o noua interventie a fortelor de ordine. 'O grupare paramilitara denumita Garda Ungara, apropiata de partidul de extrema-dreapta, Jobbik, a fost scoasa in afara legii in 2009 prin hotararea instantelor de judecata, dupa ce membrii acesteia au organizat unele marsuri in stil militar in localitati in care traiesc mai multi etnici romi', noteaza jurnalistii de la Nepszava, care au remarcat prezenta mai multor politicieni din cadrul partidului Jobbik, printre care si liderul grupului parlamentar Szabo Gabor. Garda Ungara a fost lansata in 2007 de seful partidului Jobbik, Vona Gabor, 'pentru a crea un cadru national de auto-aparare'. Primii 56 de membri au depus juramantul in Piata 'Sfantul Gheorghe' in august 2007. Impotriva organizatiei s-au facut mai multe plangeri din partea partidelor politice, a organizatiilor civile si ale minoritatilor nationale, precum si din partea unor politicieni din si din afara Ungariei. La cererea procurorilor, in 2009, Curtea de Apel Budapesta a retras statutul juridic al formatiunii si a dispus incetarea tuturor activitatilor organizate de aceasta. Liderii Garzii s-au reorganizat in grupuri mai mici si au continuat activitatea mai putin vizibil. In iunie 2011, liderul Jobbik, Vona Gabor, a facut apel la unitate in randul Garzilor, astfel gruparile formate au creat o noua alianta, Garda Nationala Ungara, organizatoarea ceremoniei de sambata.

×