x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Garda Naţională Ungară revine în forţă. Ceremonia de înrolare, din centrul Budapestei

Garda Naţională Ungară revine în forţă. Ceremonia de înrolare, din centrul Budapestei

de Istvan Deak    |    18 Mar 2012   •   21:00
Garda Naţională Ungară revine în forţă. Ceremonia de înrolare, din centrul Budapestei

Garda Nationala Ungara, o organizatie asemanatoare cu fosta grupare paramilitara Garda Ungara, a tinut sambata in centrul Budapestei o ce­remonie de primire de noi membri, relateaza cotidianul ungar Nepsza­badsag. Participantii au evitat unele manifestari tipice Garzii Ungare, printre care si intonarea imnului de stat, manifestari care au contribuit la dizolvarea, in 2009, a acestei gru­pari apropiate de partidul de extrema-dreapta Jobbik.

In cadrul ceremoniei care s-a des­fasurat in Piata Eroilor din centrul Budapestei au fost primiti in randul asa-numitei Garzi Nationale Ungare aproximativ 130 de noi membri im­bracati cu pantaloni de camuflaj si tri­couri de culoare verde, pe care era ins­crisa denumirea acestei grupari. In zona au fost prezenti numerosi po­litisti, pregatiti sa intervina in cazul in care se constata ca se incalca reglementarile in vigoare.

In timpul ceremoniei, membrii gruparii s-au asezat pe platoul din Piata Eroilor, pentru ca oamenii legii sa nu ii acuze ca stau intr-o formatie asemanatoare uneia militare, si au pastrat un minut de liniste, in loc sa intoneze imnul, cum era programat initial. Intonarea imnului ar fi presu­pus ca acestia sa se ridice in picioare, iar oamenii legii ar fi putut avea un mo­tiv de interventie, dand momentului o alta interpretare. In apropiere au fost prezente si mai multe persoane care au protestat fata de aceasta grupare, purtand coli de hartie pe care scria "Nu Garda, nu ra­sism" sau "Stop nazismului". La un mo­ment dat, contramanifestantii au for­mat un cordon, incercand sa tulbure festivitatea Garzii.

Politia a intervenit fara sa faca uz de forta si a stopat o eventuala infruntare intre cele doua parti. Mai multi membri ai Garzii s-au indreptat catre manifestanti, lansand o ploaie de invective. In final, manifestarea s-a incheiat fara a fi fost nevoie de o noua interventie a fortelor de ordine. "O grupare paramilitara denumita Garda Ungara, apropiata de partidul de extrema-dreapta, Jobbik, a fost scoasa in afara legii in 2009 prin hotararea ins­tan­te­lor de judecata, dupa ce membrii aces­teia au organizat unele marsuri in stil militar in localitati in care tra­iesc mai multi etnici romi", noteaza jur­nalistii de la Nepszava, care au re­mar­cat prezenta mai multor politicieni din cadrul partidului Jobbik, printre care si liderul grupului parlamentar Szabo Gabor. Garda Ungara a fost lansata in 2007 de seful partidului Jobbik, Vona Gabor, "pentru a crea un cadru national de au­to­a­pa­rare". Primii 56 de membri au de­pus juramantul in Piata "Sfantul Gheorghe" in august 2007. Impotriva or­ga­ni­zatiei s-au facut mai multe plangeri din partea partidelor politice, a or­ga­nizatiilor civile si ale mi­no­ri­ta­tilor nationale, precum si din partea unor politicieni din si din afara Un­ga­riei.

La cererea procurorilor, in 2009, Curtea de Apel Budapesta a dis­pus incetarea tuturor activitatilor or­­g­a­ni­zate de aceasta. Liderii Garzii s-au reorganizat in grupuri mai mici si au continuat activitatea mai putin vi­zibil. In iunie 2011, liderul Jobbik, Vona Gabor, a facut apel la unitate in ran­dul Garzilor, astfel gruparile formate au creat o noua alianta, Garda Na­tionala Ungara, organizatoarea ce­­remoniei de sambata.

×