Georgia nu va intra în NATO anul viitor, a declarat ministrul georgian al Apărării, Irakli Alasania, într-un interviu publicat luni de cotidianul rus Kommersant, Guvernul de la Tbilisi delimitându-se astfel de angajamentul de anul trecut al preşedintelui Mihail Saakaşvili, care a susţinut că ţara lui se va alătura Alianţei în anul 2014, relatează agenţia Ria Novosti, preluată de agerpres.ro.
În respectivul interviu, ministrul georgian a calificat drept “nerealistă” posibilitatea ca Georgia să adere anul viitor la Alianţa Nord-Atlantică.
Pe de altă, parte, el a afirmat că trupele georgiene îşi pregătesc retragerea din Afganistan, în contextul încheierii misiunii ISAF, şi sunt gata să participe la alte operaţiuni ale NATO. Georgia a trimis în Afganistan 1.500 de soldaţi, cel mai semnificativ contingent din rândul ţările nemembre NATO participante la misiunea ISAF. Din anul 2009, când s-au alăturat acestei misiuni, forţele georgiene au pierdut 29 de soldaţi în operaţiunile de pe teritoriul afgan.
Noul premier georgian, Bidzina Ivanişvili, liderul coaliţiei de opoziţie învingătoare în legislativele din octombrie 2012 şi opozant al preşedintelui Mihail Saakaşvili, s-a pronunţat pentru o politică de normalizare a raporturilor cu Rusia, care se opune intrării Georgiei în NATO. Relaţiile diplomatice dintre Tbilisi şi Moscova au fost rupte în urma conflictului declanşat de Saakaşvili în anul 2008 pentru controlul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud.
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat recent că a făcut numeroase tentative de a preveni un conflict armat pentru republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, dar că partea rusă i-ar fi respins de fiecare dată oferta. Într-un interviu acordat unui post de televiziune georgian, Saakaşvili a declarat că, la un moment dat, a propus Rusiei un târg: Georgia renunţă la cursul de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, în schimbul ajutorului acordat de Moscova pentru soluţionarea celor două diferende separatiste de pe teritoriul său, relatează joi agenţiile ruse de presă RIA Novosti şi Interfax.
“Noi am spus că suntem gata să renunţăm la NATO şi la acordurile de apropiere progresivă de SUA, dacă Federaţia Rusă, la rândul său, ne va ajuta să progresăm în problema teritoriilor (secesioniste) în baza unor acorduri”, a spus Saakaşvili, într-un interviu la postul de televiziune Rustavi-2, cu ocazia împlinirii a cinci de la ani conflictul armat ruso-georgian. Ostilităţile s-au declanşat în noaptea de 7 spre 8 august 2008, printr-o ofensivă a armatei Georgiei pentru preluarea controlului asupra republicii separatiste Osetia de Sud, iar Rusia a ripostat printr-o acţiune de anvergură pe teritoriul Georgiei, argumentând că trupele georgiene au atacat misiunea sa de pace din Osetia Sud, a cărei populaţie are în proporţie de 90% cetăţenia rusă.
După un război-fulger de cinci zile, Moscova a recunoscut atât independenţa Osetiei de Sud, cât şi a celeilalte republici separatiste georgiene Abhazia, mult mai importantă din punct de vedere geostrategic pentru Rusia decât mica Osetie. În interviul acordat televiziunii georgiene, Mihail Saakaşvili a recunoscut că, în toiul conflictului, SUA i-au propus să-l evacueze din ţară, dar că el a refuzat.
Înaintea sa, postul de televiziune Rustavi-2 i-a luat un interviu premierului rus Dmitri Medvedev, care la data evenimentelor de acum cinci ani exercita funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse şi, oficial, el este persoana care a dat ordinul ca armata rusă să treacă graniţa cu Georgia, venind în sprijinul Osetiei de Sud.
“Eu cred că tot ceea ce a fost realizat de noi - şi de mine, ca preşedinte al ţării şi de forţele noastre armate, în cele din urma, la nivel politic şi diplomatic - a permis calmarea situaţiei. Da, a fost o decizie dificilă, dar eu cred că totul a fost făcut în mod corect în acest sens”, a declarat Medvedev. El a subliniat că o revizuire a deciziei privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud ar fi o greşeală gravă, după cum a relatat agenţia Interfax, preluată de publicaţia electronică Vzgliad.