x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Companiile germane de utilități vor să importe gaze lichefiate din Qatar

Companiile germane de utilități vor să importe gaze lichefiate din Qatar

20 Sep 2022   •   15:55
Companiile germane de utilități vor să importe gaze lichefiate din Qatar
Sursa foto: ThinkstockPhotos

Companiile germane de utilități RWE și Uniper sunt pe cale să încheie acorduri pe termen lung pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate (GNL) din proiectul North Field Expansion din Qatar pentru a contribui la înlocuirea gazului rusesc, anunță Reuters, care citează trei surse anonime.

Discuțiile dintre Germania și Qatar au fost marcate de divergențe cu privire la condițiile cheie, cum ar fi durata contractelor și prețurile, dar sursele din industrie au declarat că se așteaptă ca părțile să ajungă la un compromis în curând.

Cea mai mare economie europeană își propune să înlocuiască toate importurile de energie din Rusia până la jumătatea anului 2024, un efort major pentru o țară care se bazează în principal pe gazele naturale pentru a-și alimenta industria.

În timp ce acordurile de aprovizionare cu Qatar ar fi pozitive pentru Germania, acestea nu ar oferi o soluție iminentă la criza energetică a Berlinului, deoarece vastul proiect de extindere a câmpului nordic nu este așteptat să intre în funcțiune înainte de 2026.

În luna mai, Reuters a relatat că discuțiile au întâmpinat dificultăți deoarece Germania a fost reticentă în a se angaja să încheie acorduri pe o perioadă de cel puțin 20 de ani și, de asemenea, a dorit ca prețurile să fie legate de prețurile de referință ale gazelor naturale din Olanda, mai degrabă decât de cele ale petrolului.

Una dintre surse a declarat că discuțiile sunt acum mai constructive decât în urmă cu câteva luni. O altă sursă a declarat că este posibil ca utilitățile să convină asupra unor acorduri pe 15 ani, în timp ce o a treia sursă a declarat că s-ar putea ajunge la un acord în câteva săptămâni.

Qatar Energy nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Uniper a declarat luni pentru Reuters că a rămas în discuții cu Qatar, dar că nu a ajuns la un acord. "Uniper lucrează în prezent din greu pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare cu gaze. Qatar joacă un rol important în acest sens", a declarat compania.

RWE a declarat pentru Reuters că se află în discuții "bune și constructive" cu Qatar, fără a fi mai precis.

În prezent, cele două companii de utilități cumpără GNL din Qatar pe piața spot. RWE a semnat un acord cu Qatar în 2016 pentru până la 1,1 milioane de tone de GNL pe an, dar acesta expiră anul viitor.

Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa sâmbătă în Arabia Saudită pentru o vizită de două zile în regiunea Golfului, care îl va duce, de asemenea, în Emiratele Arabe Unite și în Qatar.

Se așteaptă ca Scholz să semneze contracte de GNL în timpul vizitei sale în Emiratele Arabe Unite, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Este puțin probabil ca RWE și Uniper să semneze acorduri cu Qatar în timpul vizitei lui Scholz, deoarece reprezentanții guvernamentali încheie de obicei mai întâi acorduri mai largi, care apoi pregătesc terenul pentru ca părțile comerciale să finalizeze detaliile, a declarat una dintre surse.

×
Subiecte în articol: germania Qatar gaze lichefiate