x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania acuză Rusia că recurge la un "joc al puterii" prin reducerea fluxului de gaz

Germania acuză Rusia că recurge la un "joc al puterii" prin reducerea fluxului de gaz

28 Iul 2022   •   08:40
Germania acuză Rusia că recurge la un "joc al puterii" prin reducerea fluxului de gaz

Guvernul Olaf Scholz a acuzat, miercuri, Rusia că practică "un joc al puterii" prin diminuarea fluxului de alimentare cu gaze, Berlinul avertizând că nu va tolera nerespectarea de către Moscova a obligaţiilor contractuale.

Compania rusă Gazprom a redus din nou, miercuri, debitul gazelor livrate Germaniei prin conducta Nord Stream 1. Nivelul fluxului de gaz livrat de Rusia a ajuns la 20%, în scădere de la 40%.

Administraţia de la Moscova susţine că, din cauza sancţiunilor occidentale, nu are piesele necesare pentru terminarea lucrărilor de întreţinere la gazoductul Nord Stream 1.

La rândul său, Berlinul consideră că nu există cauze tehnice pentru reducerea aprovizionării cu gaze, explicând că o turbină solicitată de Rusia din Canada a fost livrată, fiind blocată doar de birocraţia vamală rusă.

"Din punctul nostru de vedere, nu este problema turbinei. Aici este vorba, într-adevăr, despre un joc al puterii. Iar noi nu ne vom lăsa impresionaţi. Noi observăm că ceea ce se spunea mereu despre menţinerea aprovizionării cu gaz atât în vreumuri bune, cât şi în vremuri rele nu mai este valabil. Nu mai putem conta pe acest principiu", a declarat Christiane Hoffmann, un purtător de cuvânt al Guvernului german, conform site-urilor T-online.de şi Finanzen.net.

Luni, Guvernul Olaf Scholz a acuzat Moscova că invocă "pretexte" pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este "politică", fără a avea cauze tehnice. Preşedintele rus Vladimir Putin "practică un joc perfid. Încearcă să slăbească susţinerea puternică pentru Ucraina şi să genereze clivaje în societatea noastră. În acest sens, generează nesiguranţă şi influenţează preţurile", a declarat luni Robert Haneck, ministrul german al Economiei, citat de site-ul Tagesschau.de.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gaze rusia