x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania şi România au depus împreună instrumentele de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty)

Germania şi România au depus împreună instrumentele de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty)

03 Apr 2014   •   17:45

Republica Federală Germania a depus, la 2 aprilie 2014, la New York, instrumentul de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme – la exact un an de la adoptarea acestuia de Adunarea Generală ONU. Tratatul privind comerţul cu arme reglementează în premieră, la nivel global, standardele minime obligatorii pentru comerţul internaţional cu arme convenţionale, de la pistol la tancuri.

Germania a sprijinit cu fermitate Tratatul încă de la începutul procesului de negociere în anul 2006, fiind unul dintre primii semnatari al acestuia, în anul 2013. Totodată, Germania a dat la 02.04. o declaraţie privind aplicarea temporară a articolelor 6 şi 7 ale Tratatului. Astfel, Germania va aplica de îndată esenţa acestui Tratat, şi anume criteriile de verificare a cererilor pentru exportul de arme.

Ministrul federal al Afacerilor Externe a declarat la 02.04. la Berlin, cu prilejul depunerii instrumentului de ratificare a Tratatului privind comerţul cu arme:
„Dorim să punem capăt la nivel mondial comerţului necontrolat cu arme. Am mai făcut un pas către punerea în aplicare a Tratatului privind comerţul cu arme.
Germania a susţinut de la bun început acest Tratat, iar noi continuăm acest lucru: Vom aplica începând de acum Tratatul privind comerţul cu arme, înainte ca acesta să intre în vigoare la nivel mondial. Dorim prin aceasta să încurajăm şi alte state să se opună, alături de noi, proliferării necontrolate a armelor convenţionale.“

Alte 15 state membre ale UE precum şi El Salvador au depus, împreună cu Germania, la 02.04., instrumentele de ratificare. Numărul ratificărilor a crescut, astfel, la 31 – mai mult de jumătate din cele 50 de instrumente de ratificare necesare intrării în vigoare a Tratatului.

×