x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gigantii tutunului recunosc ca au facut contrabanda cu tigari

Gigantii tutunului recunosc ca au facut contrabanda cu tigari

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Aug 2008   •   00:00
Gigantii tutunului recunosc ca au facut contrabanda cu tigari

12:09 • Imperial Tobacco si Rothmans-Benson and Hedges (RBH) au recunoscut joi ca au facilitat contrabanda cu tutun la frontiera canado-americana la inceputul anilor '90, recunoastere care le va costa mai mult de un miliard de dolari, relateaza AFP.

Imperial Tobacco şi Rothmans-Benson and Hedges (RBH) au recunoscut joi că au facilitat contrabanda cu tutun la frontiera canado-americană la începutul anilor '90, recunoaştere care le va costa mai mult de un miliard de dolari, relatează AFP.

 

 

VINOVAŢI. Secţia canadiană a Imperial Tobacco şi societatea Rothmans-Benson and Hedges (RBH), deţinută în proporţie de 60% de canadianul Rothmans şi 40% de americanul Philip Morris International, au pledat vinovat pentru acuzaţiile legate de contrabanda cu tutun, cu ocazia unor audieri simultane la Montreal şi Toronto. "Cele două societăţi au recunoscut că au ajutat persoane să vîndă şi să aibă în posesie tutun fabricat în Canada, care nu era împachetat şi ştampilat conform dispoziţiilor Legii privitoare la accize şi modificărilor ministeriale", a spus Jandarmeia Regală a Canadei. După audieri, Philip Morris a adresat o ofertă de preluare amiabilă în valoare de circa două miliarde de dolari americani partenerului său canadian Rothmans, o operaţiune care i-ar permite să controleze în totalitate consorţiul Rothmans-Benson and Hedges. Poliţia canadiană a anchetat timp de mai mult de opt ani pentru a demonstra vinovăţia Imperial Tobacco şi a consorţiului format de Rothmans şi Philip Morris în această afacere de contrabandă din perioada 1989-1994. Tutunul era adus din Canada spre puncte strategice de cealaltă parte a frontierei americane, apoi reintrodus în provinciile Quebec şi Ontario de către contrabandişti care alimentau astfel reţelele de distribuţie ilegală. Imperial Tobacco trebuie să plătească o amendă de 200 milione de dolari canadieni, iar Rothmans-Benson and Hedges 100 milioane de dolari canadieni. Este "cea mai mare amendă impusă în Canada vreodată", a spus poliţia. Cei doi producători de tutun au încheiat joi un acord cu guvernul canadian şi cu provinciile, pentru a rezolva "orice eventuală urmărire civilă" legată de rolul lor în contrabanda cu tutun în Canada. Imperial Tobacco a acceptat să plătească 400 milioane de dolari canadieni pe o perioadă de 15 ani, iar Rothmans Benson and Hedges 450 milioane de dolari pe aceeaşi perioadă, în cadrul acestui acord. Adăugarea acestor sume la amendă aduce la 1,15 miliarde de dolari canadieni suma pe care companiile trebuie să o ramburseze în această afacere. Acordul mai prevede implementarea unui mecanism de control intern, pentru a se evita orice recidivă, şi participarea societăţilor la lupta împotriva tutunului de contrabandă. "Evenimentele de astăzi aduc societăţii noastre stabilitatea de care are nevoie pentru a merge înainte", a declarat Benjamin Kemball, directorul Imperial Tobacco Canada. Acest acord seamănă cu cel din iulie 2004 dintre UE şi grupul Philip Morris care prevede abandonarea urmăririlor civile în schimbul achitării unei indemnizaţii de un miliard de euro pe 12 ani şi a unui angajament ferm în lupta împotriva contrabandei. Potrivit unui studiu recent, 22% dintre fumătorii canadieni au fumat ţigări de contrabandă anul trecut.

 

×
Subiecte în articol: externe dolari imperial tobacco