x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ginerele lui Osama Ben Laden riscă închisoarea pe viaţă, fiind găsit vinovat de complot şi susţinerea teroriştilor

Ginerele lui Osama Ben Laden riscă închisoarea pe viaţă, fiind găsit vinovat de complot şi susţinerea teroriştilor

26 Mar 2014   •   19:18
Ginerele lui Osama Ben Laden riscă închisoarea pe viaţă, fiind găsit vinovat de complot şi susţinerea teroriştilor

Ginerele lui Osama Ben Laden a fost găsit vinovat miercuri, la New York, de complot vizând uciderea unor americani, susţinerea teroriştilor şi acordare de sprijin material terorismului, relatează AFP şi Reuters.

Suleiman Abu Ghaith, în vârstă de 48 de ani, imam de orgine kuweitiană căsătorit cu una din fiicele lui Ben Laden, nu s-a manifestat în niciun fel la anunţarea deciziei juriului. Fost purtător de cuvânt al reţelei teroriste Al-Qaida şi considerat cel mai important responsabil al acesteia judecat vreodată de un tribunal federal din SUA, acesta riscă închisoarea pe viaţă. Pedeapsa urmează să fie pronunţată la 8 septembrie a.c..

În rechizitoriul final, procurorul John Cronan l-a descris luni pe Abu Ghaith drept un 'om de încredere', un 'mesager' care a aderat pe deplin la ideea lui Ben Laden de a ucide americani şi care s-a făcut portavocea acestuia în recrutarea de noi generaţii de terorişti după atentatele din 11 septembrie 2001, soldate cu circa 3.000 de morţi în SUA. Dovezile sunt clare şi înregistrările video cu discursurile rostite de Abu Ghaith sunt suficiente pentru a-i dovedi vinovăţia, a precizat procurorul.

Potrivit acuzării, Abu Ghaith a lucrat pentru Al-Qaida până în 2002, an în care s-a instalat în Iran. A fost arestat la Ankara, la sfârşitul lui ianuarie 2013, expulzat în Iordania, arestat din nou şi extrădat în SUA. El a recunoscut că a rostit discursurile filmate şi difuzate după 11 septembrie, dar a afirmat că nu a dorit niciodată să facă recrutări şi să omoare americani şi a susţinut că nu a fost purtător de cuvânt al organizaţiei teroriste.

×