x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gordon Brown acuză grupul Murdoch că foloseşte "mijloace criminale"

Gordon Brown acuză grupul Murdoch că foloseşte "mijloace criminale"

de Marina Constantinoiu    |    12 Iul 2011   •   18:27

Fostul premier britanic Gordon Brown, a acuzat marti publicatiile apartinand magnatului Rupert Murdoch ca au recurs la "mijloace criminale" pentru a obtine ilegal informatii personale despre el, relateaza AFP.

"Sunday Times pare sa fi avut acces la contul meu bancar. Au avut acces la dosarele mele, in special imobiliare', a declarat Brown pentru BBC, referindu-se in special la un articol publicat de cotidian despre presupusa cumparare a unui apartament la un pret redus.

"Sunt intr-adevar socat sa descopar ca acest lucru s-a produs din cauza legaturilor cu infractori, angajati de anchetatori care lucrau pentru Sunday Times", s-a indignat Brown, care a ocupat functia de ministru de Finante din 1997 pana in 2007, apoi cea de premier pana in 2010.

Sunday Times apartine News International, filiala cotidianelor britanice a grupului News Corp. al lui Rupert Murdoch, care a fost nevoita sa inchida duminica cea mai populara publicatie, News of the World, din cauza scandalului interceptarilor telefonice.

Brown a marturisit, de asemenea, ca a izbucnit "in lacrimi" cand tabloidul The Sun, apartinand tot News International, a dezvaluit in 2006 ca unul dintre fiii sai sufera de fibroza chistica.

"Am fost foarte furios. Nu am vorbit niciodata public despre boala lui Fraser. Va intrebati de unde au obtinut aceasta informatie. Ei va trebui sa se explice. Nu pot sa imi imaginez ca boala unui copil poate fi dezvaluita in public in mod legitim fara ca medicul sau familia sa difuzeze un comunicat", a adaugat el. "News International a recurs la persoane cunoscute ca infractori, persoane care au in unele cazuri cazier judiciar, iar News International a avut legaturi cu mediul infractional", a insistat Brown.

El a precizat ca a primit un apel telefonic de la redactorul-sef din perioada respectiva al The Sun, Rebekah Brooks, in prezent directoarea generala a grupului News International, care il anunta ca ziarul va publica un articol despre boala fiului sau.

News International a reactionat cerand ca "toate informatiile despre aceste acuzatii sa ii fie" furnizate pentru a putea aprofunda ancheta. Dar un oficial din cadrul filialei britanice a News Corp a declarat pentru AFP ca informatiile despre fiul lui Brown au fost obtinute din "surse legitime".

O data cu interventia lui Brown, scandalul interceptarilor telefonice, care afecteaza presa si mediul politic, s-a extins la trei dintre cele patru publicatii nationale ale News International.

Din cauza acestui caz, Rupert Murdoch a inchis, saptamana trecuta, versiunea duminicala a The Sun, News of the World, publicatia cel mai bine vanduta din presa britanica.

In acest context, cazul europarlamentarului roman Adrian Severin, care a facut obiectul unei anchete sub acoperire a cotidianului Sunday Times, ar putea reveni in atentie, acesta afirmand, la momentul respectiv, ca toate acuzatiile care i-au fost aduse de cotidianul britanic sunt o inscenare. Reamintim ca europarlamentarul roman este implicat intr-un scandal de coruptie, dupa ce jurnalistii de la Sunday Times au facut publica o inregistrare in care europarlamentarul roman cerea bani pentru promovarea unui amendament.

Pe de alta parte, trustul lui Murdoch, chiar cotidianul News of the World, a creat probleme unor romani, care au cazut victimele unei inscenari de proportii. Trei romani au fost arestati, in 2002, la Londra, sub acuzatia ca ar fi planuit sa o rapeasca pe Victoria Beckham, sotia fotbalistului David Beckham si fosta membra a trupei Spice Girls. Romanii au stat opt luni in arest, pentru ca, intr-un final, ancheta sa dovedeasca, pana la urma, faptul ca martorul principal fusese platit cu 10.000 de lire sterline de catre ziaristii publictiei, iar celelalte dovezi fusesera alterate.

×