x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia - Clericii, mai rai ca mafiotii

Grecia - Clericii, mai rai ca mafiotii

04 Feb 2005   •   00:00

Un urias scandal, implicand mita, fonduri secrete si favoruri sexuale zguduie Biserica Ortodoxa din Grecia.


IRINA CRISTEA

Procurorii eleni au emis mandate de arestare pe numele mai multor inalti clerici, iar conducerea Bisericii s-a reunit de urgenta. Fetele bisericesti sunt ingrijorate, scrie cotidianul britanic The Independent, de impactul negativ pe care scandalul, considerat cel mai grav din ultimii zeci de ani, il va avea asupra increderii populatiei in clericii eleni. Prin urmare, in paralel cu demersurile justitiei, Sfantul Sinod a cerut o ancheta interna care-i vizeaza pe mai multi preoti banuiti ca au mituit cativa avocati si judecatori importanti in schimbul unor decizii favorabile. Este vorba despre obtinerea achitarii unor traficanti de droguri si de carne vie.

INTERVENTII. Clericul considerat a fi "capul rautatilor" este Iakovos Yiossakis, un apropiat al Arhiepiscopului Christodoulos al Atenei. El ar fi implicat, cred anchetatorii, si intr-o serie de interventii avand ca scop influentarea alegerilor din interiorul Bisericii Ortodoxe. Un arhiepiscop a declarat recent intr-un interviu ca in 1998 i-a fost blocata candidatura pentru postul de arhiepiscop de un judecator si ca a fost amenintat de mai multi preoti aflati in prezent in centrul anchetei.

"NU VA SCANDALIZATI!" "Ce se petrece acum e doar inceputul problemelor noastre. Vor urma si alte dezvaluiri care vor cutremura biserica si nu pot decat sa-i rog pe credinciosi sa nu se scandalizeze de ce vor afla", a spus un inalt cleric citat de publicatia engleza.

×
Subiecte în articol: externe