Grecia a anunţat că va căuta o soluţie europeană la problemele sale financiare, dar nu va apărea ca un cerşetor la summitul UE, care începe joi. "Grecia nu va apărea la întâlnirea de la Bruxelles pentru a cerşi ajutorul. Nu am cerut ajutor financiar nimănui", a declarat ministrul de finanţe George Papaconstantinou.
Ministrul sublinia că Grecia doreşte o soluţie europeană, "dar discuţia în desfăşurare este foarte complexă". "Nu priveşte doar problema Greciei, ci stabilitatea şi viitorul zonei euro", declara Papaconstantinou.
Acesta a precizat că cea mai bună garanţie pentru ţara sa este stricta implementare a Programului de Creştere şi Stabilitate a Greciei, despre care spune că va fi de succes deoarece se bazează pe reforme radicale.
Grecia poate reduce deficitul bugetar, care acum este la 12.7 procente din PIB, la mai puţin de trei la sută, prin lupta cu cheltuielile excesive de stat, evaziunea fiscală şi promovarea creşterii şi competivităţii.
"Nu avem altă opţiune decât succesul. Avem un mediu dificil cu dobânzi mari şi multe sunt în joc în următoarele luni şi ani".
Potrivit unor relatări oficiale, guvernul a decis că dacă summitul UE eşuează să aprobe paşi concreţi pentru a oferi ajutor Greciei, va apela la pieţele internaţionale pentru împrumut, chiar la dobânzi mari.
Pe de altă parte, premierul Austriei, Werner Faymann, a declarat, după o întâlnire a consiliului de miniştri că ţara sa nu doreşte ca Grecia să fie exclusă din zona euro.
De asemenea, Josef Proell, ministrul austriac de finanţe, sublinia că sancţiunile contra Greciei pot fi aplicate doar dacă toate părţile implicate sunt de acord. Excluderea unui stat din zona euro va influenţa credibilitatea monedei, arăta ministrul.
Atât Proell cât şi Faymann au subliniat responsabilităţile bilaterale, deşi guvernul austriac nu a dezvăluit detaliile despre cum intenţionează să ajute Grecia. Proell şi-a exprimat speranţa că pachetul grec de austeritate va ajuta la echilibrarea pieţei sale financiare.
Pe de altă parte, politicieni din partea Partidului Popular conservator din Austria au precizat că ideea excluderii nu este clară, dar au vorbit în general favorabil despre posibilitatea unei ieşiri din zona euro.
Antena3
Citește pe Antena3.ro