x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grevă de 100 milioane de dolari/zi, la Boeing

Grevă de 100 milioane de dolari/zi, la Boeing

de Redacția Jurnalul    |    25 Oct 2024   •   09:30
Grevă de 100 milioane de dolari/zi, la Boeing

Angajații gigantului aerospațial Boeing au respins ultima propunere a conducerii de mărire a salariilor cu 35% în decurs de patru ani. Peste 30.000 de muncitori au încetat lucrul pe 13 septembrie, după eșuarea primei runde de negocieri sindicat- patronat. 

„Aceasta este democrația la locul de muncă și dovada clară că există consecințe atunci o companie își maltratează angajații, an după an”, au comunicat sindicatele. 

Noul director executiv Kelly Ortberg, care se află în fruntea Boeing din august, a declarat că lucrează „febril” pentru a stabiliza firma, a cărei reputație a fost afectată de probleme de producție și de siguranță. „Aceasta este o navă mare care are nevoie de timp ca să se întoarcă, dar atunci când o va face, va fi măreață din nou”, a spus Ortberg.

Boeing a trecut recent prin două crize. Prima a fost provocată de desprinderea în timpul zborului a unei bucăți dintr-un avion al său de pasageri. A doua a venit din spațiu: Starliner, naveta sa de transport, s-a întors de pe ISS fără echipaj, din cauza îngrijorărilor legate de siguranță. Greva nu a făcut decât să agraveze lucrurile. 

Șeful Boeing a spus că firma este „încărcată de prea multe datorii” și a dezamăgit clienți cu scăderi de performanță în întreaga afacere. Segmentul avioanelor comerciale a raportat pierderi operaționale de 4 miliarde de dolari în ultimele trei luni, în timp ce divizia de apărare a pierdut aproape 2,4 miliarde. „Greva îi costă 100 de milioane de dolari pe zi, iar așa se ajunge la o situație destul de gravă pentru Boeing”, a declarat pentru BBC analista Anna McDonald, de la Aubrey Capital Management.

Totuși, directorul executiv al companiei a spus că Boeing are o poziție solidă, acumulând un stoc de circa 5.400 de comenzi pentru avioanele sale. „Avem un plan detaliat de revenire la locul de muncă și aștept cu nerăbdare să îi aduc pe toți înapoi să lucreze la acest plan”, a spus el. 

Director executiv al Boeing, Kelly Ortberg a avertizat că uriașa companie se află la „o răscruce de drumuri”, după ce pierderile sale au ajuns sărit de 6 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: greva boeing muncitori