Gripa porcină declanşată în Mexic a făcut până aseară 149 de victime, majoritatea în Capitala Mexico City, înspăimântând populaţia. Peste câteva ore, ţara a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 6 grade.
În Mexico City, metropolă cu 20 de milioane de locuitori, străzile sunt pustii, barurile şi restaurantele închise, fotbaliştii joacă pe stadioane goale, iar primarul se gândeşte să suspende şi transportul în comun. În Mexic, aseară erau oficial 149 de morţi şi 1.614 persoane suspecte de gripă porcină.
În Spania, există un caz de contaminare şi 20 de persoane suspecte de gripă, în Brazilia, un caz, iar în Columbia, 12. Canada a confirmat şase cazuri, iar SUA 40. Suspiciuni sunt în Franţa, Scoţia, Suedia şi Danemarca. Americanii au anunţat că nu există nici o dovadă că epidemia ar fi un atac terorist. OMS a lansat alertă sanitară de gradul 3.
MAI PREGĂTIŢI CA ORICĂND
Comunitatea internaţională este mai pregătită ca oricând pentru a face faţă ameninţării ca virusul să se răspândească, asigură unul dintre experţii ONU pe probleme de sănătate, citat de BBC. Doctorul Keiji Fukuda a explicat că toate măsurile luate şi toate pregătirile făcute de-a lungul anilor pentru a contracara gripa aviară îşi vor arăta roadele şi în combaterea gripei porcine.
De asemenea, cele mai multe dintre ţări şi-au mărit stocurile de antivirale, spune el. Compania elveţiană Roche a anunţat că are suficiente stocuri de vaccin Tamiflu, însă nu a primit încă nici o solicitare, iar Comisia Europeană a propus o reuniune de urgenţă cu miniştrii sănătăţii din ţările UE.
EPIDEMIE ŞI PANDEMIE
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că o pandemie de gripă porcină poate izbucni în orice moment. Spre deosebire de epidemii, care sunt sezoniere, pandemiile au "acoperire" la nivel global şi nu au o ciclicitate anume. În ultimii 100 de ani au existat trei pandemii. Cea mai gravă a fost aşa-numita "gripă spaniolă" din 1918, care a făcut 40 de milioane de victime în întreaga lume, scrie The Times.
Pandemiile de gripă izbucnite în Asia în 1957 şi 1969 au făcut patru milioane de victime. Intervalul de timp la care apare o nouă pandemie a arătat variaţii ce rezistă la orice tentativă de a le încadra într-o periodicitate anume. Autoritatea în măsură să anunţe o pandemie şi să ridice nivelul global de alertă este directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
EVITAŢI MEXICUL!
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Mexic. "În cazul în care cetăţenii români trebuie să se deplaseze în Mexic sau se află deja în această ţară, recomandăm evitarea locurilor aglomerate, utilizarea de măşti de protecţie, respectarea igienei personale, precum şi apelarea la medic la primele simptome ale bolii.
De asemenea, recomandăm evitarea locurilor aglomerate, cum ar fi pieţele sau mijloacele de transport în comun, precum şi evitarea contactului direct cu localnici", se arată într-un comunicat al Ministerului. "Boala are simptome asemănătoare gripei comune: temperatură mare, dureri în gât, tuse, febră musculară. După 2-3 zile acestea se accentuează şi se poate ajunge rapid la pneumonie.
Tratată în fază incipientă, boala este vindecabilă", se mai precizează în document.
MAE îi mai sfătuieşte pe români să îşi facă neapărat asigurare medicală în cazul în care decid, totuşi, să plece în Mexic, şi le recomandă să urmărească în permanenţă site-ul ministerului (www.mae.ro) la rubricile "Condiţii de călătorie" şi "Alerte de călătorie".
Citește pe Antena3.ro