x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gunoiul din Sofia, teren de luptă electorală

Gunoiul din Sofia, teren de luptă electorală

de Petio Petkov    |    10 Mar 2009   •   00:00

Problema colectării deşeurilor menajere în capitala bulgară a devenit teren de luptă aprigă între favoriţii alegerilor pentru Parlamentul European şi cel Naţional, cu aproximativ trei luni înainte de scrutin.



În linia întâi a confruntării sunt centriştii din partidul "Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei" (GHERB), condus de primarul Boiko Borisov, şi socialiştii primului ministru, Serghei Stanişev.

UITE BANII, NU SUNT BANII!
În ultima săptămînă, 19 cartiere s-au înecat în gunoaie după ce compania "Novera" şi-a oprit activitatea pe motiv că nu a primit de la primărie bani pentru luna februarie. Ex-generalul Borisov a declarat că problema a fost provocată într-un mod artificial de foştii comunişti şi de etnicii turci, acum parteneri în coaliţia de guvernământ, în scopul de a reduce din avantajul de 10 procente pe care îl au centriştii în sondaje. El a spus că banii au ajuns la "Novera" şi a cerut intervenţia procuraturii, având în vedere pericolul izbucnirii unor epidemii.

Primăria intenţionează să rezilieze contractul cu "Novera" şi să revină la varianta colectării deşeurilor de către o companie municipală, în conformitate cu recomandările Comisiei europene, spune primarul. Ideea însă i-ar putea costa scump pe sofioţi, întrucât contractul prevede câteva zeci de milioane euro. În momentul de faţă, acţiunile companiei sunt gajate la bănci europene, în schimbul unui credit de 35 de milioane de euro.

PING-PONG CU ACUZAŢII
A avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului municipal. De partea centriştilor s-au situat consilierii din dreapta tradiţională. Primarul Borisov s-a plâns că premierul Stanişev nu i-a răspuns la apelurile telefonice. El a adăugat că "Novera" execută o comandă politică din partea guvernanţilor.

Stanişev a contraatacat cu acuzaţia că Borisov pregăteşte terenul pentru o anumită firmă, care ar fi acceptat să finanţeze campania sa electorală. El a caracterizat drept o criză permanentă conducerea Sofiei în ultimii 5 ani.

Consilierii-socialişti au adus în faţa primăriei pungi cu gunoi. A fost cât pe-aici să înceapă o bătaie cu centriştii, dar poliţia a reuşit să calmeze spiritele.

×
Subiecte în articol: externe