x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul de la Kiev va refuza să plătească gazele naturale importate din Rusia la noul preţ

Guvernul de la Kiev va refuza să plătească gazele naturale importate din Rusia la noul preţ

25 Mar 2014   •   17:29
Guvernul de la Kiev va refuza să plătească gazele naturale importate din Rusia la noul preţ

Guvernul de la Kiev a avertizat marţi că va refuza să plătească gazele naturale importate din Rusia la noul preţ mai ridicat cerut de aceasta din urmă, cu riscul de a declanşa astfel o nouă criză a gazelor în relaţiile cu Moscova, transmite AFP.

În prezent, cele două ţări negociază preţul gazelor aplicabil de la 1 aprilie. Dar guvernul de la Moscova a anunţat vineri că va suprima discountul de 100 de dolari pentru fiecare 1.000 de metri cubi de gaze naturale importate acordat Ucrainei în schimbul dreptului ca Flota rusă a Mării Negre să folosească baza navală de la Sevastopol, întrucât după anexarea Crimeii această bază se află, conform Moscovei, pe teritoriul rus. După înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici, Moscova a anulat şi un alt discount la preţul gazelor acordat anterior Kievului ca recompensă pentru refuzul de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

După eliminarea acestor două facilităţi, preţul gazelor naturale importate de Ucraina din Rusia ar urma să crească de la circa 280 de dolari la 480 de dolari pentru mia de metri cubi.

'Vom plăti numai 387 de dolari pentru mia de metri cubi. Dacă vor stabili alt preţ, noi vom plăti tot 387 de dolari. Nu au decât să ne dea în judecată', a declarat ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan. Dar deocamdată nu s-a luat nicio decizie oficială, a precizat el.

La începutul acestui an societatea rusă Gazprom a ameninţat că va suspenda livrările de gaze către Ucraina dacă aceasta nu-i va plăti datoriile acumulate. (Agerpres)

×